Slimmer omgaan met groene stroom met een EMS

Wat is een EMS? Energie management systeem voor zonnepanelen

Een EMS: wat is het en wat kun je ermee?

Eigenaren van zonnepanelen staan voor nieuwe uitdagingen. De salderingsregeling is eindig, bijna alle energieleveranciers rekenen terugleverkosten en het stroomnet raakt overbelast. Daardoor betalen steeds meer huishoudens met zonnepanelen voor stroom die ze zelf opwekken maar niet direct gebruiken.

Een energie management systeem (EMS) helpt je dit verlies te voorkomen. Het verhoogt je zelfverbruik, verlaagt je energiekosten en maakt je woning klaar voor de toekomst. In dit artikel lees je wat een EMS is, hoe het werkt en wat onze ervaring is.

Wat is een energie management systeem (EMS)?

Een EMS is een slim systeem dat al je duurzame apparaten op elkaar afstemt. Denk aan zonnepanelen, thuisaccu’s, laadpalen, warmtepompen en airco’s. Het EMS zorgt ervoor dat je eigen opgewekte stroom op het juiste moment wordt gebruikt – en niet onnodig wordt teruggeleverd aan het net.

Heb je veel zonne-energie over op een zonnige middag? Dan schakelt het EMS automatisch de vaatwasser, laadt je auto of vult je thuisaccu. Heb je een dynamisch energiecontract? Dan kiest het systeem voor verbruiksmomenten wanneer de stroomprijs het laagst is.

Een EMS is een breed begrip. Als je zelf technisch bent, kun je met een Raspberry Pi en software gaan knutselen en er zijn ook apps die je "gewoon" inzicht geven. Het meest gebruiksvriendelijk zijn de kastjes die je in aan je meterkast kunt hangen en die de apparaten in je huis kunnen uitlezen en aansturen met slimme algoritmes.

Waarom is een EMS zo belangrijk?

  • Als salderen in 2027 stopt, levert extra opwekken vrijwel niets meer op.
  • Bijna alle leveranciers rekenen terugleverkosten voor overtollige stroom, de voorspelde terugleververgoedingen zullen hier zeer waarschijnlijk niet tegenop wegen. 
  • Het stroomnet raakt vol. Met meer zelfgebruik lever je ook bij aan de maatschappij.
  • Met een EMS kun je slimmer omgaan met thuisladen van je EV en inzet van thuisbatterij.

Wat zijn de voordelen van een EMS?

1. Meer eigen verbruik van je zonnestroom

Met een EMS kun je  zo'n 30% meer van je zelf opgewekte stroom zelf gebruiken. Dat scheelt aanzienlijk op je energiekosten, zeker als salderen verdwijnt.

2. Slim opladen van je elektrische auto

Een EMS stuurt je laadpaal aan op momenten met goedkope of zelf opgewekte stroom te laden. Zo rij je absoluut het goedkoopst.

3. Efficiënt gebruik van je thuisaccu

Hoewel de meeste thuisbatterijen zelf ook een app hebben waarmee ze kunnen laden volgens verschillende strategieën, zijn deze mogelijkheden met een EMS groter.

4. Lagere energierekening

Met een EMS optimaliseer je het gebruik van dynamische tarieven, waardoor je op het goedkoopste moment stroom kan gebruiken of opslaan (als je een thuisaccu hebt).

5. Klaar voor de toekomst

Of het nu gaat om bidirectioneel laden, dynamische energietarieven of netcongestie: de mogelijkheden van een EMS zullen alleen maar blijven toenemen.

Veelgestelde vragen over een EMS

Wat kost een EMS?

De kosten van zo'n eerder genoemd kastje, liggen rond de €199 - €400 euro.

Heb ik een thuisaccu of laadpaal nodig om een EMS te gebruiken?

Nee, ook zonder accu of laadpaal kan een EMS je zonnepanelen, omvormer en huishoudelijke apparaten slim aansturen. Maar hoe meer apparaten je hebt, des te meer voordeel je zal ervaren.

Is een EMS moeilijk te gebruiken?

De meeste kastjes zijn er op ingericht om simpel in gebruik te zijn. Via een app zie je precies hoeveel je opwekt, verbruikt en bespaart. Wil je alles zelf in handen hebben, dan is er meer technische- en programmeerkennis nodig.

Is mijn woning geschikt voor een EMS?

De meeste systemen worden aangesloten op de P1-meter van de meterkast. Deze wordt ook wel een slimme meter genoemd. Meterkasten geïnstalleerd na 2012 zijn hier over het algemeen van voorzien. 

De toekomst is slim

Met een EMS haal je het maximale uit je zonnepanelen, vermijd je terugleverkosten en zorg je dat je woning toekomstproof is. Of je nu al een thuisaccu hebt of nog volledig moet overstappen op elektrisch verwarmen: een EMS is een logische én duurzame investering. Wel moeten we toegeven, de techniek en markt is nog volop in ontwikkeling! Er zijn een aantal aanbieders die al een eind op weg zijn, maar het aantal ondersteunde merken en de mogelijkheden zijn nog flink in aanbouw. Wel kun je, ook kun al, flink meer gaan profiteren van je eigen zonnestroom. 

Benieuwd of een EMS iets voor jouw woning is? Neem contact op met Van der Veen ZON en we verkennen graag samen met jou de mogelijkheden voor jouw woning en (toekomstige) duurzame installaties. Samen zorgen we dat je duurzame investering optimaal rendeert.