wat is salderen?

Wat is salderen?

Salderen is een stimuleringsregeling voor Nederlanders voor het verduurzamen van hun woning met zonnepanelen. Met de zonnepanelen wek je groene stroom op. Ondertussen verbruik je ook iedere dag stroom. Het verschil tussen het stroomverbruik en het door met de zonnepanelen opgewekte stroom heet salderen. Dus stel dat je 110 kWh hebt verbruikt die maand en de zonnepanelen hebben 375 kWh opgeleverd, dan is er 275 kWh aan groene stroom gesaldeerd. 

We noemen dit ook wel de salderingsregeling

De salderingsregeling is voor zonnepanelen eigenaren die meer groene stroom opwekken dan ze verbruiken. Salderen wordt gezien als een subsidieregeling en als stimulans voor de aanschaf van zonnepanelen.

In theorie verkoop je dus stroom terug aan je energieleverancier. Normaal gesproken zou je een factuur sturen, maar in dit geval werkt het net even anders. Op je jaarrekening wordt het stroom verrekend aan de hand van je verbruik en de opgewekte stroom. 

Rekenvoorbeeld: Je hebt 4200 kWh verbruikt dat jaar en je zonnepanelen hebben 3100 kWh opgeleverd dan krijg je een jaarrekening van 1100 kWh.

De salderingsregeling stopt per 2031

Wat is de terugleververgoeding?

De overheid heeft het plan om vanaf 2023 de salderingsregeling langzaam af te bouwen. En vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk. Ga je dan je overtollige opgewekte stroom ‘weggeven’ aan je energiemaatschappij? Nee, je krijgt hiervoor een vergoeding voor het terugleveren van energie.

Als de overheid het plan doorzet dat vanaf 2023 de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd? Dan krijgt de salderingsregeling een salderingsgrens. Dit houdt in dat je maar een bepaald aantal kWh mag salderen. kWh staat voor de afkorting kilo Watt Hour. Met andere woorden kilo Watt per uur. De overgebleven, overtollige opgewekte energie, wordt vergoed met de energie terugleververgoeding. 

De terugleververgoeding is zonder energiebelasting, BTW en opslag duurzame energie. 

Henk Drenth
Door

Henk Drenth

op 29 Sep 2023

Ik woon in Hoogeveen Is hier nog wel saldering mogelijk of zijn er al te veel mensen die van hun zonnepanelen terug leveren? En is het netwerk voor stroom hier in Hoogeveen er wel op berekend? En is het nog wel rendabel om zonnepanelen op mijn dak te doen

Van der Veen ZON
Door

Van der Veen ZON

op 04 Oct 2023

Beste Henk, Uw netwerkbeheerder (Rendo) kan u informeren over de netwerkbelasting in Hoogeveen. https://www.rendonetwerken.nl/thuis/duurzaamheid/#opwekken-terugleveren. Investeren in zonnepanelen is altijd rendabel. Hoe lang de terugverdientijd exact is, fluctueert altijd een beetje, afhankelijk van uw woning en de actuele energiemarkt. Gemiddeld gaan we op dit moment uit van 6 a 7 jaar. Met vriendelijke groet, Van der Veen ZON

Reactie plaatsen