Hybride warmtepomp friesland

Hybride warmtepomp

Verminder je gasverbruik tot wel 60%

30% subsidie

ISDE subsidiebedrag is verhoogt

€240-€600 besparing

gemiddelde besparing per jaar

Monoblock of split

wij installeren beide types

Alles wat je wilt weten over hybride warmtepompen:

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een apparaat dat aan je CV ketel wordt gekoppeld om gas te besparen. De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en kan je gasverbruik tot wel 60% verminderen. Hij werkt bijna altijd, tenzij de buitentemperatuur daalt tot onder het vriespunt. De hybride warmtepomp wordt gebruikt om je huis te verwarmen, voor warm water uit de kraan wordt de CV ketel gebruikt.

De hybride warmtepomp bestaat uit een buitenunit die lijkt op een airco, deze zuigt lucht aan waarmee de warmtepomp zijn werk doet. Daarnaast wordt een binnenunit geïnstalleerd bij je CV ketel die de verdeling van het warm water naar je radiatoren regelt en berekent wanneer de CV ketel gebruikt moet worden.

Wat bespaart een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp kun je gemiddeld 60% minder gas verbruiken. Wel ga je meer stroom verbruiken omdat de warmtepomp op stroom werkt. En misschien vervang je ook wel de  gaskookplaat voor inductiekoken,  meer stroomverbruik maar minder gasverbruik. Netto valt de maandelijkse energierekening daarom totaal nog steeds veel goedkoper uit.

Een gemiddelde eengezinswoning verbruikt zo’n € 1.900 per jaar aan gas voor verwarming en warm water (1.700 m3). Met een hybride warmtepomp breng je dit terug naar zo’n € 1.345 per jaar (680 m3 voor gas en 1.900 kWh voor extra stroomverbruik). Je voordeel is dus zo’n € 555 per jaar op basis van berekeningen van de overheid in januari 2022. Woon je in een 2-onder-1 kap of vrijstaande woning? Dan is je besparing mogelijk nog hoger.

Ook het milieu profiteert van je investering in een hybride warmtepomp. Na installatie gaat je CO2 uitstoot gelijk met 25% omlaag.

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Om goed rendement uit je hybride warmtepomp te halen en deze te kunnen plaatsen, is het van belang dat je woning aan een paar voorwaarden voldoet:

  • Je dak, muren en vloer zijn geïsoleerd. Hierbij is isolatiewaarde “matig” goed genoeg.
  • In alle ramen zit dubbelglas. Dit hoeft geen HR++ of triple glas te zijn.
  • Naast je CV ketel is ruimte voor de binnenunit. Deze is zo’n 30 cm breed en 60 cm hoog.
  • Buiten je huis is ruimte voor de buitenunit. Deze heeft een vloeroppervlak van zo’n 80x30cm.


De meeste eengezinswoningen die van redelijke isolatie zijn voorzien blijken in de praktijk geschikt. 

De leeftijd van je CV is iets om rekening mee te houden. Heb je een CV die ouder is dan 5 jaar? Dan loont het vaak om deze ook te laten vervangen door een CV ketel met hoger rendement voor nog minder gasverbruik. Er zijn ook systemen waar de warmtepomp en CV in 1 binnenunit zitten.

Monoblock of split hybride warmtepomp?

Er zijn verschillende soorten hybride warmtepompen, waarbij wij ons specialiseren in hybride warmtepompen die verwarmen met buitenlucht. In deze categorie heb je twee soorten: monoblock of split. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

SplitMonoblock
Condensor is binnenCondensor is buiten
In de leidingen zit koudemiddel
In de leidingen zit water
Goedkoper in aanschafBeter rendement
Kleinere buitenunitGrotere buitenunit
Iets luiderIets stiller


De keuze voor split of mono wordt bepaald door de mogelijkheden rondom de woning en het budget. Omdat ook geluid een rol kan spelen moet rekening worden gehouden met de buren bij de plaatsing van de buitenunit, geen split-unit onder het slaapkamerraam van je buren dus.

Wist je dat het ook goed mogelijk is om de buitenunit weg te werken met een ombouw? Hierdoor kun je de airco-achtige unit qua uiterlijk aan laten sluiten op je woning of tuinmeubilair.

Wat kost een hybride warmtepomp?

De overheid stimuleert energiebesparende aanpassingen aan een woning, zoals een hybride warmtepomp, met de zogeheten Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Per 1 januari 2022 zijn deze subsidies bovendien flink verhoogd. De subsidie is wel 30% van de investering in een hybride warmtepomp.

De kosten van de installatie hangen af van welk type hybride warmtepomp je uitkiest. De keuze bepalen we samen met jou, door te kijken naar je budget en je woonsituatie. De gemiddelde investering is zo’n 5000 euro voor een hybride warmtepomp. In combinatie met een nieuwe CV ketel is dit zo’n 7500 euro. Hiervan kun je na installatie zo’n 30% terugkrijgen op de kosten van de hybride warmtepomp.

De terugverdientijd van een hybride warmtepomp hangt af van je verbruik, welk type hybride warmtepomp je hebt gekozen en je woonsituatie. Dit is gemiddeld zo’n 5 jaar voor een vrijstaande woning en 8 jaar voor een tussenwoning.

Hybride warmtepomp in

Leeuwarden en Friesland

Voor het plaatsen van een hybride warmtepomp in Leeuwarden of Friesland kun je bij ons terecht. Van der Veen ZON heeft alle certificeringen om zowel monoblock als split hybride warmte te plaatsen. Hierdoor kunnen we altijd de hybride warmtepomp plaatsen die het meest ideaal is voor jouw situatie. 

Van der Veen ZON is jouw betrouwbare partner in duurzaamheid. Wij helpen je met het leggen van goede zonnepanelen op jouw dak met de laatste technologieën voor de beste opbrengst. Ook helpen we je huis op andere manieren te verduurzamen met bijvoorbeeld isolatie, het plaatsen van een laadpaal of het waterzijdig inregelen van je CV.