Energielabel bij zonnepanelen

Krijgt een woning met zonnepanelen een hoger Energielabel?


Kortgezegd: ja! Woningen of bedrijfspanden die zonnepanelen laten plaatsen krijgen een hoger energielabel. Omdat je de woning verduurzaamt door zelf groene stroom op te wekken, word je beloond met een hoger energielabel. Met zonnepanelen op je dak verlaag je namelijk de energie-index van je huis of je bedrijf. In de energie-index staat hoeveel energie je huis of kantoorpand verbruikt en hoe energiezuinig de woning of het bedrijfspand is.

Als Van der Veen ZON kunnen wij je voorzien van advies over de installatie van zonnepanelen en de potentiële invloed daarvan op je energielabel, maar voor een officiële beoordeling en certificering is het nodig om contact op te nemen met een gecertificeerde energieadviseur.

De energie-index wordt als volgt berekend voor zonnepanelen:

De energie-index wordt berekend door de totaaloppervlakte van de zonnepanelen, te delen door de omvang van de woning of het bedrijfspand. De "omvang" wordt berekend aan de hand van de woonoppervlakte en de oppervlakte die grenst aan de buitenlucht en het perceel.

Dat betekent dat het installeren van 10 zonnepanelen op een tussenwoning, een grotere bijdrage levert aan een beter energielabel, dan dezelfde 10 zonnepanelen op de hoekwoning van dezelfde rij. 

De totale energie-index bestaat uit veel meer punten, zoals isolatie, verwarmingssysteem, warmwaterbereiding etc. Elke energiezuinige factor, levert een puntenaftrek op. Hoe dichter bij de 0, des te energiezuiniger en des te beter het energielabel dus! De energie-index en het bijbehorende energielabel mogen alleen gegeven worden door een erkend bedrijf en zijn verplicht als je je woning publiek wilt verkopen.

Hoeveel beter wordt mijn energielabel na het plaatsen van zonnepanelen?

Dit is niet direct te voorspellen. De energie-index wordt door veel factoren bepaald. Bovendien levert een grote installatie een betere energie-index op dan een kleine installatie. De overheid kijkt namelijk niet naar de opbrengst, maar naar het oppervlak. Hoe krachtig de panelen zijn, maakt niet uit. Het uitvoeren van meer besparende maatregelen zorgt ook voor een grote verbetering in je energie-index, denk bijvoorbeeld aan isoleren, of het installeren van een hybride warmtepomp.

Een hoger Energielabel zorgt er vaak ook voor dat je woning in waarde stijgt.

Relevante artikelen:

Wil jij je energielabel verbeteren, verduurzamen en geld besparen?

Van der Veen ZON staat voor jou klaar om je te helpen naar een beter energielabel in heel Friesland en net daarbuiten! Reactie plaatsen