Zo onderhoud je thuis de airco
19 juli 2022 
2 min. leestijd

Zo onderhoud je thuis de airco

De meeste elektrische apparaten hebben enig onderhoud nodig. Niet zo gek dus dat je je afvraagt of je de airco in je huis ook moet onderhouden. Ik begin maar gelijk met goed nieuws: een airco is vrij onderhoudsarm! Er zijn nog wel een paar aandachtspuntjes die er voor zorgen dat je extra lang van je airco kunt genieten, en dat de airco schone lucht blijft blazen.

Klein onderhoud van je airco thuis

Filters schoonmaken en vervangen

De filters in je airco zorgen dat de lucht gezuiverd wordt en je frisse lucht in je huis hebt, één van de grote voordelen van een airco. Deze filters kun je zelf schoonmaken. Doe dit bijvoorbeeld eens per kwartaal.

  1. Los vuil kun je met de stofzuiger verwijderen.
  2. Je kunt het filter ook onder de kraan afspoelen, laat het filter goed drogen voor je het terugplaatst.
  3. Is het filter echt vies? Vervang het dan door een nieuwe. Nieuwe filters kun je online vinden.

Afstoffen

Net als de bovenkant van de kast, verzamelt een airco ook stof. Neem deze daarom met enige regelmaat af met een vochtige doek of plumeau. Wel zo fris! Gebruik geen sopje, een airco is een elektrisch apparaat dus dat is geen goede combinatie.

Onderhoudsbeurt door een monteur

Koudemiddel bijvullen

Een airco werkt met koudemiddel. Dit is vloeistof wat in een luchtdicht systeem zit. Er vervliegt met tijd altijd wat vloeistof. Merk je dat je airco niet meer zo koud wordt? Dan zit er te weinig vloeistof in de airco en moet dit worden bijgevuld. Doe je dit niet, dan zal de werking alleen maar meer afnemen. Bovendien verbruikt de airco ook veel meer energie en heb je dus hogere energiekosten.

Het bijvullen moet door een professional worden gedaan. Deze zorgt dat er weer voldoende koudemiddel in de airco zit waardoor hij het weer goed doet. Hierbij wordt het oude koudemiddel verwijderd, het systeem vacuüm getrokken, nagekeken en weer gevuld met nieuw koudemiddel.

Om hogere energiekosten te voorkomen, is het goed om de airco met regelmaat te laten bijvullen. Wij raden aan dit eens per 2 jaar te laten doen.

Een onderhoudscontract afsluiten of niet?

Het is ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Meestal komt er dan ééns per jaar een monteur langs die controleert of er voldoende koudemiddel in zit, of de druk en temperatuur goed zijn, vervangt hij de filters en loopt hij de complete airco na. Dan weet je zeker dat je airco altijd optimaal presteert. Ook bij Van der Veen ZON kun je een onderhoudscontract afsluiten. Neem contact met ons op als je hier meer informatie over wilt!

Extra tips bij gebruik van je airco

Misschien ken je ze al, maar als je deze tips toepast weet je zeker dat je airco zo optimaal én duurzaam mogelijk zijn werk kan doen.

  1. Wordt het een warme dag? Zet de airco dan aan vóórdat het echt heel warm is. Een ruimte op temperatuur houden kost minder energie dan een ruimte terugkoelen.
  2. Sluit ramen, deuren en zo mogelijk gordijnen als de airco aan staat. Dan blijft warme lucht buiten en gekoelde lucht binnen.
  3. Probeer het opwarmen van een gekoelde ruimte te voorkomen als de airco aan staat. Ga bijvoorbeeld niet stofzuigen, en zet de droger of vaatwasser in de ochtend of avond aan.
  4. Gebruik je de airco ook om te verwarmen? Dan is hij sneller aan onderhoud toe omdat je hem vaker gebruikt.

Vragen over je airco of aanschaf?

Neem contact met ons op en we beantwoorden graag je vragen! Heb je nog geen airco? Je weet nu in ieder geval dat het onderhoud meevalt. We maken graag een vrijblijvende offerte voor je op.


Volg ons op Facebook of Instagram om meer tips te krijgen!


Over de schrijver
Reactie plaatsen