Verduurzamen met subsidie
15 juni 2022 
4 min. leestijd

Verduurzamen met subsidie

Iedereen zou zich moeten inspannen om minder gas te verbruiken. Beter voor de planeet en beter voor je portemonnee! Maar het verduurzamen van je woning vraagt wel om een investering. Om de drempel om te verduurzamen lager te maken, zijn er subsidieregelingen voor verduurzamende maatregelen. Wij vertellen je welke dit zijn!

Subsidie op zonnepanelen?

Subsidie op zonnepanelen, die is er niet. Kom je daar even karig vanaf als websitebezoeker van Van der Veen ZON…

Gelukkig kun je wel de BTW terugvragen. Hierbij krijg je 21% van je investering later terug. Dit doe je door jezelf aan te melden als ZZP’er. Want je “maakt” stroom en levert dit aan een energieleverancier, waardoor je het dus verkoopt, en je ondernemer bent. En omdat je minder dan 20.000 per jaar omzet, ben je kleine ondernemer en kun je dit BTW vrij doen, maar je moet wel eenmalig BTW aangifte doen.

Als dat wat omslachtig klinkt, dan heb je gelijk. Daarom zijn er heel wat bedrijven waar je aan kunt kloppen die dat voor je willen doen voor zo’n 75 euro (Wij doen het trouwens gratis voor onze klanten).

Omdat deze regeling voor veel mensen ingewikkeld is, wordt deze gelukkig aangepast. Zonnepanelen worden namelijk vrijgesteld van BTW per 1 januari 2023, zo hoef je op voorhand minder te betalen, en niets terug te vragen.

Wanneer kan je subsidie aanvragen?

Het grote verduurzamings-subsidie pakket van de overheid heet het ISDE, (InvesteringsSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) hiermee kun je tot 30% subsidie krijgen. Bovendien verminder je met verduurzamen je maandlasten aanzienlijk, waardoor je de investering in enkele jaren terugverdient.

Om van de ISDE subsidie gebruikt te kunnen maken, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. Je bent huiseigenaar
 2. Je verbetert een bestaand huis (dus geen nieuwbouw)
 3. De maatregel is professioneel geïnstalleerd en je hebt een factuur
 4. De maatregel is uiterlijk een jaar geleden geplaatst
 5. Je plaatst nieuwe apparaten en isolatie (geen tweedehands)

Neem je een pakket van duurzame maatregelen? Dan kun je deze allemaal samenvoegen in 1 subsidieaanvraag. Voor de onderstaande maatregelen geldt subsidie:

Subsidie voor isoleren

Door te isoleren, verdwijnt er minder warmte uit je huis in de winter en dringt warmte minder snel binnen in de zomer. Dit kan je gasverbruik sterk verminderen en dus je energierekening flink verlagen! Bovendien goed voor het milieu. Daarom biedt de overheid subsidie op isolerende maatregelen.

Je krijgt subsidie op de volgende isolaties:

 1. Gevel en spouwmuurisolatie
 2. Dakisolatie en zolderisolatie
 3. Vloerisolatie en bodemisolatie
 4. HR++ of Triple glas
 5. Isolerende deuren of panelen in kozijnen

Er zitten wel regels aan hoeveel je isoleert om in aanmerking te komen voor de subsidie. Zo moet je een minimaal aantal m2 aanpakken per isoleringsmethode, en materialen met een minimale isolerende waarde toepassen. Ook de hoogte van de subsidie verschilt per soort isolatie.

Voor isolatie van muur, dak en vloer, variëren de subsidies van €6 tot €38 per m2.

Voor ramen en deuren loopt de subsidie van €23 tot €150 per m2.

Vanaf 2023, volstaat 1 maatregel. Ook als je na 1 april 2022 één isolerende maatregel hebt genomen, krijg je hier subsidie voor. Neem je 1 maatregel, dan is de subsidie 15%. Combineer je 2 isolatiemaatregelen of 1 isolatiemaatregel en een apparaat, dan loopt dit op tot 30% Bedenk dus van tevoren goed waar je in wilt investeren, het loont vaak om door te sparen voor 2 maatregelen. Tenzij natuurlijk je huis al deels geïsoleerd is, en je maar bij 1 maatregel baat hebt.

Wil je weten of de isolatieplannen die jij hebt, genoeg zijn om gebruik te kunnen maken van de subsidie, en hoeveel subsidie je dan krijgt? Gebruik dan deze rekentool van de overheid.

Subsidie voor warmtepomp, zonneboiler of warmtenet

Door te investeren in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet, heb je minder apparaten die gas verbruiken, wat je verbruik drastisch verlaagt.

 • Met een warmtepomp, gebruik je helemaal geen gas meer! Deze maatregel is echter het meest ingrijpend en kostbaar.
 • Met een hybride warmtepomp, verminder je het gas dat je gebruikt om je huis te verwarmen met zo’n 60%.
 • Met een zonneboiler, verminder je het gas dat je gebruikt in de badkamer en keuken met ongeveer 50%.
 • Met aansluiting op een warmtenet wordt je gasleiding afgesloten en gebruik je helemaal geen gas meer. Aansluiting op een warmtenet is niet overal beschikbaar.

Allemaal fantastische apparaten die je gasverbruik en CO2 uitstoot sterk verminderen! Om te zorgen dat ze goed hun werk kunnen doen, is het wel belangrijk dat je huis een bepaalde mate van isolatie heeft. Vooral bij een volledige warmtepomp en warmtenet is dit noodzakelijk, omdat je dan niet terug kan vallen op gas als de opbrengst te laag is.

Om gebruik te maken van deze subsidie, moet je een apparaat kiezen dat goedgekeurd is. Gelukkig is de keuze heel ruim, bijna alle apparaten met een bepaald minimaal rendement staan op de lijst. Voor een zonneboiler krijg je zo’n 20% subsidie, voor een hybride warmtepomp is dit ongeveer 30%. Voor aansluiting op een warmtenet krijg je €3325 subsidie.

Wat heb ik nodig om de subsidie aan te vragen?

De aanvraag van de subsidie moet digitaal met DigiD, ook moet je bewijs leveren van de maatregelen. Bij apparaten volstaat een factuur waarop het type apparaat vermeld staat.

Bij isolatie moet je wat meer bewijs leveren. Je moet aangeven hoeveel en welke dikte isolatie is aangebracht. Ook moet je van elke maatregel een foto aanleveren van de werkzaamheden en het etiket van het gebruikte materiaal.

Bij een warmtenet aansluiting moet je een contract met warmtenet overhandigen én bewijs dat je woning is afgesloten van gas.

Tot slot

Duizelt het al? Op https://www.verbeterjehuis.nl/ kun je beginnen met inlezen over welke maatregelen voor jou interessant zijn.

Ook interessant: je kunt een speciale lening met lage rente aanvragen speciaal om te verduurzamen. Voor huiseigenaren met een zeer krappe bestedingsruimte komt misschien een rente-vrije lening, maar hier is nog niet veel over bekend.

Je kunt trouwens meer doen om je energierekening omlaag te brengen en meer te besparen door kleine aanpassingen in je huis te doen (zoals radiatorfolie en LED lampen plaatsen) en je gewoontes aanpassen (zoals korter douchen en de thermostaat lager). Hierover delen we geregeld tips op onze Facebook en Instagram!


Over de schrijver
Reactie plaatsen