Wat is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp

Wat is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp?

Wat is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp?

Ben je op zoek naar informatie over de terugverdientijd van een hybride warmtepomp? Dan ben je hier aan het juiste adres. Met de toenemende focus op duurzaamheid en het verminderen van onze CO2-voetafdruk, kiezen veel huishoudens in Nederland voor een hybride warmtepomp. Maar voordat je de overstap maakt, is het belangrijk om te begrijpen wat de financiële implicaties zijn. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om te bepalen of een hybride warmtepomp een verstandige investering is voor jou.

De hybride warmtepomp uitgelegd

Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande CV-ketel, waarbij elektriciteit wordt gebruikt om je huis te verwarmen en je gasverbruik drastisch te verlagen, gemiddeld 60%. Meer informatie over hoe een hybride warmtepomp werkt, kun je hier vinden. Maar wat betekent dit voor je portemonnee? Laten we beginnen met de kern van de zaak: de terugverdientijd.

De gemiddelde terugverdientijd van een hybride warmtepomp

De terugverdientijd verwijst naar de periode die nodig is om de investering van de warmtepomp terug te verdienen via de besparing op je energierekening. Ofwel, na hoeveel jaar ben je netto goedkoper uit. Want de besparing op je energierekening is direct lager.

Deze periode varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de totale kosten, de jaarlijkse besparing op je energierekening, en eventuele subsidies.

Voor de installatie van de hybride warmtepomp besteedt een gemiddeld huishouden zo'n €1.900 per jaar aan gas (1.700 m³). Na installatie daalt dit naar ongeveer €1.345 per jaar (680 m³ voor gas en 1.900 kWh voor extra stroomverbruik). Dit leidt tot een directe jaarlijkse besparing van €555.

Voorbeeldberekeningen: terugverdientijd in drie scenario's

  • Vrijstaande Woning: Voor een vrijstaande woning bedraagt de investering €6.000, met een toename in stroomverbruik van 2.200 kWh en een gasbesparing van 1.000 m³, wat leidt tot een jaarlijkse besparing van €650. Dankzij een subsidie van €1.800 wordt de netto investering gereduceerd tot €4.200, waardoor de terugverdientijd uitkomt op ongeveer 6,5 jaar.
  • Tussenwoning: Voor een tussenwoning is de investering €5.000, met een stijging in stroomverbruik van 1.900 kWh en een gasbesparing van 850 m³. Dit resulteert in een jaarlijkse besparing van €500, en na aftrek van een subsidie van €1.500 is de netto investering €3.500, met een terugverdientijd van 7 jaar.
  • Appartement: In het geval van een appartement, bedraagt de investering €4.500, met een verhoging van het stroomverbruik met 1.500 kWh en een gasbesparing van 600 m³, wat een jaarlijkse besparing van €350 oplevert. Met een subsidie van €1.350 komt de netto investering op €3.150 en de terugverdientijd op 9 jaar.Top of Form

Zelf Berekenen: jouw terugverdientijd

Om de terugverdientijd voor jouw specifieke situatie te berekenen, volg je deze eenvoudige stappen:

  1. Inventariseer de totale kosten: Vraag offertes aan voor zowel de aankoop als de installatie van de warmtepomp. Heb je een CV ketel ouder dan 5 jaar? Dan is het meestal ook raadzaam om deze te laten vervangen.
  2. Bereken de Subsidie: Check welke subsidies je kunt krijgen voor de hybride warmtepomp die jij op het oog hebt en trek deze af van de totale kosten.
  3. Schat de jaarlijkse besparing: Bepaal hoeveel je jaarlijks gaat besparen op je energierekening. Kijk hierbij naar je gasverbruik nu en je gasverbruik met een hybride warmtepomp. Maar ook naar je huidige stroomverbruik en je stroomverbruik met een hybride warmtepomp (dit zal namelijk stijgen)
  4. Bereken de Terugverdientijd: Deel je netto investering door de jaarlijkse besparing om de terugverdientijd in jaren te vinden.

Conclusie: is een hybride warmtepomp de investering waard?

Het antwoord op deze vraag hangt af van je persoonlijke situatie, de grootte van je woning, en je huidige energieverbruik. Over het algemeen geldt, hoe groter je verbruik, des te sneller je investering is terugverdiend. Met subsidies en een significante besparing op je energierekening kan een hybride warmtepomp een zeer verstandige investering zijn, die niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Laat Van der Veen ZON jouw helpen naar energiebesparing!

Overweeg je de stap naar een groenere toekomst met een hybride warmtepomp? Goed bezig! Bij Van der Veen ZON begrijpen we dat elke stap richting duurzaamheid telt. Of je nu in een vrijstaande woning, een tussenwoning of een appartement woont, de voordelen van een hybride warmtepomp zijn aanzienlijk, zowel voor het milieu als voor jouw energierekening.

Daarom nodigen we je uit om een vrijblijvende offerte bij ons aan te vragen. Laat ons je helpen met een persoonlijk advies dat naadloos aansluit op jouw specifieke woningsituatie. Sinds 2017 helpen wij mensen in heel Friesland (en net daarbuiten) met zonnepanelen, hybride warmtepompen, laadpalen en meer. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan. Jouw toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!


Reactie plaatsen