hoe werkt een hybride warmtepomp?

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Hoe werkt een hybride warmtepomp precies?

Je weet misschien al wat een hybride warmtepomp is, maar hoe werkt dit systeem precies? Onze installateur van Van der Veen ZON legt het je uit!

Een hybride warmtepomp is een energiezuinig systeem dat jouw huis verwarmt door elektriciteit te gebruiken in plaats van gas. Dit systeem combineert een lucht-water warmtepomp met een traditionele gasgestookte CV-ketel. Het bijzondere is dat het automatisch kiest tussen deze twee bronnen, afhankelijk van efficiëntie en energiekosten. Dit zorgt dat je er nagenoeg geen omkijken naar hebt in het gebruikt.

De kern van de techniek:

Een hybride warmtepomp is een systeem wat naast je bestaande CV ketel wordt gebruikt. Mocht je CV ketel ouder dan 5 jaar zijn, dan kan het aan te raden zijn om tegelijkertijd een nieuwe CV ketel te laten plaatsen om het systeem zo energiezuinig te laten werken.

Hoe werkt de lucht-water hybride warmtepomp?

Dit onderdeel haalt warmte uit de buitenlucht om jouw huis te verwarmen. Hierbij wordt een airco-achtige unit buiten je woning geplaatst die lucht die lucht aanzuigt en de warmte uit de lucht haalt. Hiermee kan de warmtepomp het water verwarmen tot zo'n 50 graden, zelfs op frisse dagen. Dit is ruim voldoende voor de verwarming van de woning.

De warmtepomp verwarmt de lucht door middel van een koudemiddel. Klinkt tegenstrijdig, maar het koudemiddel wordt eerst verbrand tot een gasvorm. Hierna wordt het naar een compressor geleid en daar onder hoge druk gezet. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur een stuk hoger wordt. De condensor zet dit hete gas vervolgens weer om in vloeistof, waardoor de warmte vrij komt. Deze hitte wordt uiteindelijk gebruikt om je leidingwater en je woning te verwarmen.

Monoblock of split

Er zijn twee verschillende typen hybride warmtepomp: monoblock en split. De split variant is de meest gebruikelijke en doorgaans ook iets betaalbaardere optie. De split hybride warmtepomp heeft een deel van de techniek in de buitenunit zitten, die ongeveer zo groot is als een airco unit en een deel in een binnenunit die naast de CV ketel komt te hangen. Deze binnenunit is ongeveer de helft kleiner dan de CV ketel.

De monoblock heeft alle techniek van de hybride warmtepomp in 1 unit zitten die buitenshuis geplaatst worden. Deze unit is een stuk groter dan de buitenunit van een split model. Het voordeel is wel dat een monoblock hybride warmtepomp wat stiller is.

CV ketel

Op erg koude dagen, wanneer de warmtepomp minder efficiënt is, springt de cv ketel bij in het verwarmen van het water in de radiatoren. Dit wordt allemaal automatisch geregeld. Een slimme thermostaat regelt het systeem en bepaalt welke energiebron het meest efficiënt is op basis van de buitentemperatuur en energieprijzen.




Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder op je reis naar een duurzamere toekomst.

Reactie plaatsen