Hoeveel stroom verbruikt een hybride warmtepomp per jaar?

Hoeveel stroom verbruikt een hybride warmtepomp per jaar?

Hoeveel stroom verbruikt een hybride warmtepomp per jaar?

Als je overweegt om je huis duurzamer te maken, is een hybride warmtepomp een interessante optie. Maar hoeveel stroom verbruikt zo'n pomp eigenlijk per jaar? Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals het type woning, de isolatie en je persoonlijke verbruikspatronen.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande cv-ketel. Het systeem gebruikt buitenlucht om je huis te verwarmen en schakelt over naar de cv-ketel als er extra warmte nodig is, bijvoorbeeld tijdens koude winterdagen. Dit maakt het een efficiënte en duurzame oplossing voor veel huishoudens die gemiddeld 70% gas bespaart.

Lees hier meer over de hybride warmtepomp

Stroomverbruik van een hybride warmtepomp

Het stroomverbruik van een hybride warmtepomp varieert. Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 1.000 tot 2.500 kWh per jaar. Dit is afhankelijk van de grootte van je woning en hoe goed deze geïsoleerd is. Een goed geïsoleerd huis heeft minder energie nodig om warm te blijven, waardoor de warmtepomp minder stroom verbruikt.

Voorbeelden van verschillende woonsituaties:

  • Appartement: Voor een klein appartement kan het verbruik aan de onderkant van de schaal liggen, rond de 1.000 kWh per jaar.
  • Tussenwoning: Een gemiddelde tussenwoning zal waarschijnlijk rond de 1.500 tot 2.000 kWh per jaar verbruiken.
  • Vrijstaande woning: Voor grotere, vrijstaande woningen kan het verbruik oplopen tot 2.500 kWh of meer per jaar.

Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?

  1. Duurzaamheid: Door de combinatie van een warmtepomp met je cv-ketel verlaag je de CO2-uitstoot van je woning aanzienlijk.
  2. Kostenbesparing: Ondanks het stroomverbruik kun je op lange termijn besparen op je energierekening, omdat je minder gas verbruikt.
  3. Comfort: Een hybride warmtepomp zorgt voor een constante en aangename temperatuur in huis.

Hybride warmtepomp en zonnepanelen

Het combineren van zonnepanelen met een hybride warmtepomp is een slimme zet. Een hybride warmtepomp gebruikt elektriciteit om je huis te verwarmen, wat natuurlijk milieuvriendelijk is, maar wel veel meer stroom verbruikt dan je eerst nodig had. Door zonnepanelen te installeren, kun je de benodigde elektriciteit voor je warmtepomp zelf opwekken. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en de prijsschommelingen die daarbij horen. De zonnepanelen kunnen genoeg energie opwekken om de werking van je warmtepomp te ondersteunen en mogelijk zelfs meer, waardoor je energierekening verder daalt. Kortom, deze combinatie verhoogt je energieonafhankelijkheid, verlaagt je kosten en draagt bij aan een duurzamere wereld.

Van der Veen ZON helpt jou verduurzamen

Bij Van der Veen ZON begrijpen we dat de keuze voor een hybride warmtepomp niet eenvoudig is. Met onze jarenlange ervaring en expertise op het gebied van duurzame energieoplossingen, staan we klaar om je te adviseren en te begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor jouw huis. We bieden niet alleen topkwaliteit installaties, maar ook eerlijk en betrouwbaar advies. Samen werken we aan een duurzamere toekomst.

Ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van je huis en wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor advies of een offerte. Samen zorgen we ervoor dat je de beste keuze maakt voor jouw situatie.Reactie plaatsen