Moet je zonnepanelen schoonmaken

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Dat je super blij bent met de zonnepanelen is logisch! Je bent lekker aan het besparen op je energierekening én je draagt wat bij aan de planeet doordat je minder CO2 uitstoot.

De kans dat je zonnepanelen hoog op je dak liggen waar je niet bij kan is vrij groot. Dit is de plek waar de meeste mensen hun zonnepanelen neerleggen. Dus we snappen het heel goed dat je je gaat afvragen of je zonnepanelen moet schoonmaken. Ze liggen daar immers altijd open en bloot in weer en wind.

Hier kunnen we heel kort over zijn: zonnepanalen schoonmaken hoeft vrijwel nooit! De panelen zijn voorzien van een coating waardoor het meeste vuil wat er op kan komen, niet kan blijven zitten. Ook regen helpt mee om los vuil weg te spoelen. In de winter smelt een dunne laag sneeuw erg snel, dus hierdoor zal je weinig opbrengst verliezen.

Mogelijk kunnen je panelen door de jaren heen wat vuil verzamelen wat toch is blijven plakken. Daardoor kan het geen kwaad om je panelen eens in de ca. 3 jaar te inspecteren. Maar meer onderhoud dan dat is niet nodig. 

Tip: houd de app van je omvormer in de gaten, als je merkt dat je na een tijd gemiddeld minder opbrengst hebt (los van een zonnige of bewolkte dag) kan je kijken of hier een oorzaak voor te vinden is. 

Reactie plaatsen