Wat is directe zonne-energie?

Directe zonne-energie is energie wat direct uit zonlicht wordt gewonnen. Warmte van de zon of zonlicht zijn voorbeelden van directe zonne-energie. 

We onderscheiden 3 soorten zonne-energie:

  • Passieve zonne-energie.
  • Actieven zonne-energie. 
  • Fotovoltaïsch zonne-energie. Een goed voorbeeld hiervan is zonnestroom.

Passieve zonne-energie


Slim profiteren van zon doe je met passieve zonne-energie. Je maakt er waarschijnlijk vaker gebruik van dan je zelf door zou hebben. Zodra de zon in huis schijnt, verbruik je bijvoorbeeld minder energie. Dit komt omdat je de verlichting niet aan hoeft te zetten. Je woning laten isoleren behoort ook tot het slim gebruik van zonne-energie. Door de muren en het dak te laten isoleren houdt je langer de warmte vast in huis. En nog een laatste voorbeeld is, wanneer de zon schijnt de was buiten te laten drogen, i.p.v. de wasdroger te gebruiken.

Actieve zonne-energie


Actieve zonne-energie is ook een vorm van slim gebruik te maken van de zon. Het is in principe hetzelfde als passieve zonne-energie, alleen bij actieve zonne-energie is er de tussenkomst van een apparaat. Het beste voorbeeld is de zonneboiler. Zonnecollectoren zorgen ervoor dat het water wordt voorverwarmd in het voorraadvat. De zonneboiler voert het voorverwarmde water af wanneer er behoefte is aan warm water voor bijvoorbeeld douchen en de handkraan.  

Zonnestroom


Zonnestroom is het 3e type directe zonne-energie. Zonnestroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Met behulp van zonnepanelen wordt stroom opgewekt. De omvormer zorgt ervoor dat het stroom direct gebruikt kan worden door het huishouden.

Ontdek hier meer over:

Omvormer

Zonneboiler

Zonnepanelen
Reactie plaatsen