wat is een mono zonnepaneel?

Wat zijn Mono Zonnepanelen?

Mono Zonnepanelen zijn panelen waarvan de zonnecellen bestaan uit 1 silicium kristal.  Hierdoor hebben de Monokristallijne Zonnepanelen vaak een donkere kleur; zwart of donker blauw.  De Mono Zonnepanelen zijn verder te herkennen aan de afgeronde hoeken. En de ruitjes tussen de zonnecellen op het paneel.

Mono Zonnepanelen worden ook wel Monokristallijne Zonnepanelen genoemd. Mono Zonnepanelen zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De zonnecel is de meest functionele laag. Mono kristallijn zonnepanelen zijn panelen die zijn opgebouwd uit 1 kristal per zonnecel. Dit heeft te maken met het productieproces. Bij monokristallijn panelen worden de losse silicium kristallen verder bewerkt na het stollingsproces tot 1 kristal. Dit in tegenstelling tot de polykristallijn zonnepanelen. 

Voordelen van Mono Zonnepanelen

Dit zijn de voordelen van Mono Zonnepanelen:

  • De monokristallijn zonnepanelen halen met een wat kleiner oppervlak hetzelfde rendement als de Polykristallijn zonnepanelen. 
  • De opbrengst bij bewolkt weer of een lagere temperatuur is bij de Monokristallijn zonnepanelen ook net wat beter dan bij de Polykristallijn zonnepanelen.
  • Monokristallijn zonnepanelen zijn donkerder (zwart of donkerblauw) van kleur. Op deze manier vallen zonnepanelen op de daken minder op.

Nadelen van Mono Zonnepanelen

Dit zijn de nadelen van Monokristallijn Zonnepanelen:

  • De Monokristallijn panelen zijn meestal iets duurder dan de polykristallijn panelen.
  • Wanneer de buitentemperatuur erg heet wordt neemt de opbrengst van mono panelen af. 
  • Tijdens het productieproces wordt er iets meer silicium verspilt. Dit komt omdat de hoeken van de cellen worden afgesneden. Hierdoor wordt het benodigde silicium niet volledig benut. 

Relevante artikelen:


Reactie plaatsen