Zonnepanelen financieren, hoe zit dat?
04 augustus 2021 
4 min. leestijd

Zonnepanelen financieren, hoe zit dat?

Zonnepanelen aanschaffen met financiering? Voor veel mensen zal het een uitkomst zijn. Want we willen wel verduurzamen, maar kunnen niet dat niet altijd betalen. En zonnepanelen laten plaatsen is voor velen best wel een flinke investering. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om de aanschaf van zonnepanelen een beetje aantrekkelijker te maken. Wij hebben de verschillende mogelijkheden voor de financiering van zonnepanelen voor je op een rijtje gezet!

Zonnepanelen financieren met je eigen geld

Beschik je zelf over genoeg spaargeld om de aanschaf van zonnepanelen te kunnen financieren? Dan zou het heel verstandig kunnen zijn om de financiering helemaal zelf te regelen. Wat het voordeel hiervan is? Allereerst hoef je geen lening af te sluiten en ten tweede bespaar je met zonnepanelen normaliter meer dan dat je aan rente zou ontvangen over je spaargeld. Bovendien is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen op dit moment ongeveer 6 tot 8 jaar. En met een levensduur van minstens 25 jaar ga je dus op de lange termijn flink besparen op je energierekening. Je voorziet je eigen huishouden namelijk van groene stroom. Wanneer je zonnepanelen genoeg energie opwekken om je energiebehoefte volledig te dekken zou dit betekenen dat je voor lange tijd kunt genieten van groene stroom zonder energiekosten te betalen. Wie wil dat nu niet?

Hypotheek gebruiken om zonnepanelen te financieren

Financieren door middel van een hypotheek

Een andere mogelijkheid om zonnepanelen te financieren is het afsluiten van een extra hypotheek of het verhogen van de huidige hypotheek. Over het algemeen is het verhogen van de huidige hypotheek de voordeligste optie. Ook kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, wat toch een leuk fiscaal voordeel is. Verder is het financieren van zonnepanelen door middel van een hypotheek vaak aantrekkelijker dan het afsluiten van een persoonlijke lening. Dit heeft alles te maken met het gegeven dat over het algemeen de hypotheekrente lager is dan de rente voor een persoonlijke lening. Wel adviseren wij om beide mogelijkheden goed te onderzoeken want in sommige gevallen kan er ook bij het afsluiten van een lening onverwachts een aantrekkelijke optie tussen zitten.

Financieren met een groene lening

Wil je wel graag de stap naar groene energie zetten, maar heb je zelf niet de financiële ruimte om hier in te investeren? Of laat je het spaargeld liever op de spaarrekening staan? Dan kun je ook kijken naar de mogelijkheden voor het afsluiten van een groene lening. Een lening afsluiten voor duurzame doeleinden heeft nog wel enkele voordelen. Zo zijn de rentepercentages van een groene lening vaak aantrekkelijker in vergelijk met andere leningen. Daarnaast bespaar je gedurende de looptijd van de lening als het goed is maandelijks al flink op de energiekosten.


Een energiebespaarlening afsluiten

Ook zijn er mogelijkheden voor de financiering van zonnepanelen via het Nationaal Warmtefonds. Zo is het rentetarief op een energiebespaarlening over het algemeen ook een stuk aantrekkelijker dan op andere leningen. Ook bij deze lening kan er gedurende de looptijd natuurlijk al bespaard worden op de maandelijkse kosten voor energiegebruik. Geld lenen voor energiebesparing zou in sommige gevallen dus absoluut een goede mogelijkheid kunnen zijn.

Een duurzaamheidslening afsluiten

Ook gemeenten en provincies zijn voor het gebruik van duurzame maatregelen. Daarom is het dus ook mogelijk om een duurzaamheidslening af te sluiten. Deze is echt specifiek bedoelt om woningen te verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of andere energiebesparende maatregelen in te voeren. Over het algemeen is er ook bij deze lening sprake van een laag rentetarief ten opzichte van andere leningen. En opnieuw kan er ook bij deze lening gedurende de looptijd natuurlijk al bespaard worden op de maandelijkse kosten voor energiegebruik.


Subsidie op zonnepanelen

De landelijke subsidie op zonnepanelen is er (2021) niet meer. Toch kan het zijn dat er binnen jouw gemeente nog wel een aparte subsidieregeling bestaat voor de financiering van zonnepanelen. Daarom is het zeker de moeite waard om even de energiesubsidiewijzer te raadplegen. Want misschien dat er binnen je  gemeente toch subsidies zijn waar je van kunt profiteren.

Btw-teruggaven

Wanneer je als particulier zonnepanelen aanschaft is het mogelijk om de BTW terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit scheelt uiteindelijk toch 21% op het totale kostenplaatje wat het voor particulieren een stuk aantrekkelijker maakt. Volgens de Belastingdienst zijn particulieren na plaatsing van zonnepanelen ondernemer. Dit komt omdat de zonnepanelen in veel gevallen namelijk niet alleen energie opwekken voor het eigen huishouden, maar ook terugleveren aan het stroomnet. Door middel van deze Btw-teruggave wil de overheid particulieren stimuleren om de stap richting groene energie te zetten. En voor een gemiddeld huishouden in Nederland is 21% korting op de aanschaf van zonnepanelen een heel aantrekkelijke deal. Gelukkig is de regeling wel zo opgesteld dat je geen kamer van koophandel inschrijving nodig hebt en je ook niet telkens BTW aangifte hoeft te doen. Op deze pagina van de Belastingdienst kun je er meer over vinden. 

Schaf je zonnepanelen via Van der Veen ZON aan? Dan regelen wij gratis de BTW teruggave voor je, wel zo handig! Vraag direct een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoeveel jij gaat besparen.


Een vraag stellen mag natuurlijk ook ;)



Over de schrijver
Reactie plaatsen