Zonneplan thuisbatterij of Sessy thuisbatterij?
18 april 2024 
5 min. leestijd

Zonneplan thuisbatterij of Sessy thuisbatterij?

De thuisbatterijen markt begint inmiddels aardig van de grond te komen! Waar de thuisbatterij enkele jaren geleden echt nog voor de techfanaten en duurzaamheidspioniers was, komen er steeds meer bedrijven op de markt met een bereikbare optie voor thuisbatterijen.

Er waren al een aantal thuisbatterijen op de markt van grote bedrijven zoals Huawei, LG, Tesla en zelfs Ikea (in België dan). Ook autofabrikanten Mercedes en BMW (SolarWatt) verbreden hun batterij-afzet van je auto naar je huis. En daarnaast komen ook diverse bedrijven in de duurzame energie met hun eigen batterij, zoals SolarEdge, Growatt, GivEnergy, Enphase, SonnenBatterie, BYD, Fronius, Varta en SMA, vaak ook uit China.

Vandaag vergelijken we twee Nederlandse partijen met een jonge thuisbatterij: Zonneplan en Sessy. Overweeg je een thuisbatterij of misschien zelfs één van deze merken? Lees dan zeker mee.

Waarom ook alweer een thuisbatterij?

Nog even in het kort: de thuisbatterij wordt gezien als dé volgende stap in duurzaamheid voor consumenten. Op dit moment ligt het maximum voor opslag op ongeveer 1 nacht. Je laadt de batterij overdag op, om je opgeslagen energie ’s nachts te verbruiken en daarna laad je hem weer op. In het beste scenario hoef je daarmee geen stroom meer in te kopen, ookwel: nul-op-de-meter.

Ook wordt het dynamische energiecontract (met een prijs per uur) steeds gangbaarder, waarbij stroom duur is op het moment dat er veel vraag is. Een andere strategie met de thuisbatterij is om dan energie op het goedkoopste moment op te slaan, en als het duur is, terug te verkopen.

De thuisbatterij is niet alleen potentieel voordelig, maar misschien zelfs wel nodig. Ons Nederlandse stroomnet loopt momenteel erg achter op de sterk gestegen vraag naar stroom. Nieuwbouw moet daarom vaak wachten op aansluiting en in sommige gebieden valt de stroom soms kort weg door overbelasting, ook is terugleveren soms niet mogelijk, waardoor je geld misloopt.

Nieuw is dat je ook 21% BTW terug kunt krijgen op je thuisaccu én installatie! Dit werkt op dezelfde manier als met zonnepanelen voor 2023. De meeste aanbieders rekenen je dus ook het bedrag exclusief BTW voor, let hierop als je gaat vergelijken.

Lees in dit blog meer over hoe de thuisbatterij werkt.

De Zonneplan batterij: Nexus

Zonneplan ken je misschien wel uit je brievenbus. Dit Nederlandse bedrijf is sinds 2012 actief met zonnepanelen die je kunt leasen. Sinds begin 2024 hebben ze ook een eigen thuisbatterij: de Nexus. Die moet je wel kopen, en niet leasen.

Hoe werkt de Zonneplan thuisbatterij?

Een Zonneplan Nexus batterij, gaat gepaard met een dynamisch Zonneplan energiecontract waarmee ze je elke dag een vergoeding geven. Je kunt de batterijen ook met een ander energiecontract gebruiken, maar dan krijg je niet die vergoeding. Bij de batterij krijg je een app die de gunstigste energieprijs berekent, hierdoor is het ook mogelijk om zonder zonnepanelen de meest gunstige energieprijs te krijgen. Momenteel is het niet mogelijk om de Nexus later uit te breiden.

De Nexus batterij wordt geïnstalleerd door monteurs van Zonneplan, je koopt er een Zonneplan omvormer bij en ze regelen ook het terugvragen van de BTW.

De eigenschappen van de Zonneplan thuisbatterij

 • Batterijcapaciteit: je kunt kiezen uit 10kWh, 15kWh of 20kWh
 • Batterij type: Lithium-IJzerfosfaat
 • Vermogen: 10 kW
 • Laadcycli: 6000 keer volledig laden en ontladen tot maximaal laadvermogen, daarna neemt het iets af
 • Formaat: 54x35x53 tot 54x35x73 cm, afhankelijk van hoeveel kWh je kiest
 • Gewicht: 92kg tot 170kg, afhankelijk van hoeveel kWh je kiest
 • Aanschafprijs: €5990 tot €7990, exclusief BTW, inclusief installatie.

De Sessy thuisbatterij

Sessy is een jong, Nederlands en onafhankelijk merk dat haar thuisbatterij in 2023 op de markt bracht na een crowdfundactie. Hun accu’s worden zelfs in Nederland gemaakt. Hun slimme thuisaccu kan samenwerken met andere slimme apparaten zoals laadpalen en warmtepomp doordat ze hun software beschikbaar maken voor andere bedrijven.

Hoe werkt de Sessy thuisbatterij?

De Sessy is een flexibel systeem wat in bijna alle thuissituaties werkt, je kunt één of meerdere accu’s aanschaffen van elk 5 kWh, en deze later ook uitbreiden met extra Sessy’s. Ook kan de Sessy met alle merken zonnepanelenomvormers samenwerken, waaronder de populaire Growatt en Solaredge, micro-omvormers en optimizers.

Een Sessy kun je ook met elk energiecontract gebruiken. Op dit moment heeft Sessy wel met FrankEnergie een dynamisch energiecontract wat ook een vergoeding kan leveren zoals Zonneplan dat heeft, dit willen ze gaan uitbreiden met meer energie-aanbieders.

Installatie kun je door Sessy laten uitvoeren voor €400, zelf doen, of via een installateur (zoals Van der Veen ZON)

De eigenschappen van de Sessy thuisbatterij

 • Batterijcapaciteit: 5 kWh per accu
 • Batterij type Lithium-IJzerfosfaat
 • Vermogen 2,2 kW
 • Laadcycli: 6000 keer volledig laden en ontladen tot maximaal laadvermogen, daarna neemt het iets af
 • Formaat : 44 x 50 x 20cm per accu
 • Gewicht: 46 kg per accu
 • Aanschafprijs: €2.851,24 exclusief BTW. Per extra accu extra krijg je €200 (incl. btw) korting.

Hoe zit dat met die vergoedingen?

Die vergoedingen die Zonneplan en Sessy/Frank Energie bieden zijn een redelijk nieuw fenomeen. Als je niet voor nul-op-de-meter gaat, maar voor potentieel geld verdienen, zou je voor deze strategie kunnen kiezen.

Energieaanbieders kunnen geld besparen door met AI in te spelen op de marktvraag en de kosten van energie. Want de stroom is goedkoop als er weinig belasting van het net is. Met een dynamisch energiecontract kunnen jouw energieprijs per uur aanpassen en jou daarmee motiveren om ook mee te doen om die overbelasting te voorkomen. Zonneplan en Frank Energie kiezen er voor om jou mee te laten profiteren van deze korting door jou een beetje van die vergoeding uit te keren. Hiervoor moeten ze wel weten hoe jij stroom verbruikt en hun apps gebruiken.

Wat moet ik kiezen? Een Sessy of Zonneplan thuisbatterij?

De kwaliteit van beide accu’s is vergelijkbaar met 6000 laadcycli. Ook de voorzieningen van beide accuaanbieders zijn vergelijkbaar. Ze hebben beide een app die voor jou de meest gunstige energieprijs berekent en hierop inspeelt met laden en ontladen. Kies je voor Frank Energie (en later mogelijk ook andere aanbieders) met een Sessy, of het Zonneplan energiecontract, dan krijg je een extra vergoeding.

Qua aanschafkosten is Zonneplan wat voordeliger wanneer je kiest voor 10kWh. Bij Zonneplan betaal je netto €5990 en bij Sessy betaal je €6100 voor een vergelijkbare accu inclusief installatie. Voor de 20kWh optie betaal je bij Zonneplan 7990 en bij Sessy 10.971. Dat loopt wel meer uiteen.

Sessy heeft wel een goedkopere instapoptie met de 5kWh thuisaccu voor 3251,24 (inclusief installatie). Bovendien is het systeem van Sessy later uit te breiden met accu’s. Handig als je later meer middelen hebt, aanschafprijzen in de toekomst dalen of je energiebehoefte verandert. De Zonneplan Nexus is niet uit te breiden.

Wanneer je kiest voor Zonneplan, zit je min of meer vast aan Zonneplan. Je moet gebruikmaken van hun installatieservice, hun omvormer, en eigenlijk ook hun energiecontract.

Bij Sessy ben je flexibeler. Je kunt je eigen zonnepanelen omvormer blijven gebruiken, en bent vrij om te kiezen voor een energieaanbieder. Ook kun je het installeren door hun laten verzorgen, of door een andere installateur. Let wel op dat je een betrouwbare installateur kiest met de juiste ervaring.

Zowel de Sessy als de Zonneplan Nexus zijn trouwens ook zonder zonnepanelen te gebruiken, maar dit is eigenlijk alleen realistisch als de energieprijs héél laag is en schiet dus niet echt op.

Hulp nodig of thuisbatterij aanschaffen?

Bij Van der Veen ZON staat service voorop. We hechten veel waarde aan eerlijke voorlichting en helpen je graag met je keuze. Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaande verhaal? Dan beantwoorden we deze graag.

Van der Veen ZON is al sinds 2017 installateur van zonnepanelen en meer verduurzamende maatregelen. We zetten ons altijd in voor de beste service, ontzorging en betrouwbare installaties.

Over de schrijver
Reactie plaatsen