Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn verbruik te dekken?

Hoeveel zonnepanelen dekken mijn verbruik?

Het bepalen van het aantal zonnepanelen dat nodig is om je energieverbruik te dekken, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel zullen we voor een paar verschillende woonsituaties voorbeelden geven. Van der Veen ZON je kan bovendien helpen om dit geheel vrijblijvend en nauwkeurig uit te werken volgens de laatste technieken.

Woonsituatie 1 - Kleine woning

Stel dat je in een kleinere woning woont met een gemiddeld energieverbruik. Een goed uitgangspunt is om te kijken naar je jaarlijkse energierekening. Deze vermeldt meestal je totale verbruik in kilowattuur (kWh). Laten we zeggen dat je jaarlijks 3.000 kWh verbruikt. In dit geval zou je ongeveer 8-10 zonnepanelen nodig hebben, afhankelijk van factoren zoals het type zonnepaneel en de beschikbare dakruimte.

Woonsituatie 2 - Gemiddelde woning met een gezin

Als je in een gemiddelde woning woont met een gezin en een iets hoger energieverbruik, zal het aantal benodigde zonnepanelen waarschijnlijk hoger zijn. Laten we aannemen dat je jaarlijks 4.500 kWh verbruikt. In dit geval zou een nauwkeurige berekening door Van der Veen ZON kunnen aangeven dat je ergens tussen de 12-16 zonnepanelen nodig hebt om je energieverbruik te dekken.

 Woonsituatie 3 - Grote woning met een hoog energieverbruik

Voor grotere woningen met een hoog energieverbruik kan het aantal benodigde zonnepanelen nog verder toenemen. Als je gasloos woont en/of een elektrische auto hebt neemt het verbruik snel toe. Bijvoorbeeld, als je jaarlijks 7.000 kWh verbruikt, kan het nodig zijn om 18-22 zonnepanelen te installeren om aan je energiebehoeften te voldoen.

"Dekkend" is natuurlijk subjectief

Het bepalen van het exacte aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, kan complex zijn vanwege factoren zoals de oriëntatie van je dak, de hellingshoek, de beschikbare dakruimte en eventuele schaduw. Daarom is het raadzaam om contact op te nemen met een ervaren installatiebedrijf. Zij beschikken over de nieuwste software en kunnen een vrijblijvende analyse uitvoeren om het optimale aantal zonnepanelen voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Bovendien wekt een zonnepaneel natuurlijk alleen maximaal stroom op als de zon schijnt, en minder als het bewolkt is, of als er schaduw op (een deel) van het dak valt. Dit laatste kun je deels opvangen met micro-omvormers. Dan nog blijft het een feit dat de stroom die je opwekt, alleen direct gebruikt kan worden. Overdag houd je stroom over en 's nachts zul je stroom tekortkomen. Dit wordt momenteel gecompenseerd door de salderingsregeling, maar die wordt vanaf 2025 afgebouwd.

De volgende ontwikkeling die op de stoep staat is de thuisaccu, hiermee wordt het mogelijk om overdag energie op te wekken om 's nachts te gebruiken. Daarmee kan een woning potentieel zelfvoorzienend worden wat betreft stroomverbruik.

Conclusie:

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je energieverbruik te dekken, varieert afhankelijk van je woonsituatie en energiebehoeften. Een installatiebedrijf zoals Van der Veen ZON kan je helpen bij het nauwkeurig berekenen van het benodigde aantal panelen volgens de laatste technieken. Neem contact met ons op voor deskundig advies en een vrijblijvende analyse om te ontdekken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om groene energie op te wekken en je energiekosten te verlagen.

Zelf berekenen?

Wil je zelf een inschatting maken over hoeveel zonnepanelen in jouw situatie nodig zijn? In onderstaande blog hebben we uitgelegd hoe je dit zelf kunt berekenen op basis van het aantal kWh en Wattpiek van de panelen.

Zelf berekenen

Reactie plaatsen