Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
07 augustus 2021 
4 min. leestijd

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Je huis voorzien van groene energie opgewekt door je eigen zonnepanelen. Dan sluipt vast de volgende vraag bij je naar binnen: “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt hangt af van meerdere factoren. Het jaarlijkse stroomverbruik van geen enkel huishouden is gelijk waardoor de plaatsing van zonnepanelen echt maatwerk is. We laten je in dit artikel weten wat er allemaal bij het plaatsen van zonnepanelen komt kijken. Alle factoren die van invloed zijn om jouw huis te kunnen voorzien van zonne-energie komen voorbij.

Huidige jaarlijkse stroomverbruik

Wanneer je zonnepanelen wilt laten plaatsen zal er altijd gekeken worden naar het huidige verbruik van je huishouden in kWh. Zo kan er namelijk gekeken worden hoeveel panelen er nodig zijn om dit verbruik te dekken. Het energieverbruik van jouw huis is afhankelijk van alle apparatuur die je gebruikt. Indirect heeft het aantal personen van een huishouden hier wel invloed op. Echter, het jaarlijks elektriciteitsverbruik wordt dus bepaald door alle verbruikte energie van je huishoudelijke apparatuur. Het verbruik vaststellen is dus stap 1 in de richting van een dak met zonnepanelen.

Voorbeelden gemiddeld verbruik in Nederland

Hieronder staan enkele voorbeelden van het gemiddelde verbruik van huishoudens in Nederland. Voor het exacte verbruik van je eigen huishouden kun je kijken naar de energierekening waar je verbruik per jaar op staat.


Gemiddeld energieverbruik van huishoudens in Nederland 

  • 1-persoonshuishoudens: 1800-2000 kWh per jaar.
  • 2-persoonshuishouden: 2500-3000 kWh per jaar.
  • 3-persoonshuishouden: 3500-3750 kWh per jaar.
  • 4-persoonshuishouden: 4000-4500 kWh per jaar.
  • 5-persoonshuishouden: 4500-5000 kWh per jaar.

Verbruik in de toekomst

Wat ook absoluut belangrijk is om rekening mee te houden is het energieverbruik in de toekomst. Wanneer je namelijk verwacht de komende jaren meer energie te verbruiken is dit belangrijk om mee te nemen. Mocht je bijvoorbeeld willen overstappen op inductie koken, of komt er een elektrische auto voor de deur te staan? Dan zijn dat dingen die ervoor zorgen dat het jaarlijkse stroomverbruik toeneemt. Het uitgangspunt is dus het huidige stroomverbruik, maar bij het plan om je huis te voorzien van zonnepanelen moet er ook naar de toekomst gekeken worden. Dit om te voorkomen dat enkele jaren na plaatsing blijkt dat het aantal panelen tóch niet kan voorzien in het stroomverbruik.

Het vermogen van de zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen er nodig zijn hangt ook af van het vermogen dat de zonnepanelen leveren. Hierbij wordt er gekeken hoeveel Wattpiek (Wp) de panelen opwekken. Dit is het maximale vermogen dat zonnepanelen kunnen genereren. Echter, in werkelijkheid zullen zonnepanelen niet altijd het maximale piekvermogen in Wattpiek kunnen opwekken. Dit komt omdat het niet iedere dag prachtig weer is. Daarom moet er dus bij de berekening van het aantal zonnepanelen altijd gekeken worden naar het piekvermogen per paneel. Bij elkaar opgeteld moeten in de meeste gevallen de zonnepanelen meer vermogen in Wattpiek opwekken dan het totale energieverbruik van het huishouden is.

Het aantal zonnepanelen dat nodig is voor jouw dak hangt dus ook af van de gemiddelde jaaropbrengst aan Wattpiek. Dit vermogen verschilt weer per soort zonnepaneel. Ook zijn de hoeveelheid zonlicht en de schaduwinval factoren die van invloed zijn op het vermogen dat de zonnepanelen uiteindelijk opwekken. Het aantal zonnepanelen berekenen kun je doen door het totale energieverbruik te delen door het vermogen aan Wp per zonnepaneel.


Voorbeeld berekening aantal zonnepanelen

Stel, je oog is gevallen op zonnepanelen met een piekvermogen van 365 Wp per jaar. Jouw huishouden bestaat uit 3 personen waarbij het totale energieverbruik 3750 kWh per jaar is. Dan zou de rekensom er als volgt uit zien:

  • 3750/365 = 10,27 panelen

Omdat zoals eerder gezegd de zonnepanelen vaak meer energie moeten opwekken dan het totale verbruik van het huishouden is zou het in dit geval verstandig zijn om 11 panelen te plaatsen. Dit heeft er mee te maken dat zonnepanelen over het algemeen met de jaren wat kwaliteit moeten inleveren.

Maar mocht je nu een dak hebben met veel ruimte zou het in sommige gevallen ook een goede optie kunnen zijn om voor zonnepanelen te kiezen met een lager piekvermogen. Of heb je juist wat minder ruimte, dan is het vaak handig om zonnepanelen met een hoog piekvermogen te plaatsen. Per soort en merk kan het piekvermogen veel verschillen. Daarom is het verstandig om ook hierbij advies in te winnen van een deskundige of op deze pagina ons uitgebreide artikel over opbrengst van je zonnepanelen berekenen te kijken. Dan weet je zeker dat er bij de berekening met alle factoren rekening is gehouden en dat het uiteindelijke legplan ook daadwerkelijk goed bij jouw dak past.


Exact weten hoeveel zonnepanelen jouw dak nodig heeft? Neem direct contact op voor een vrijblijvende offerte zonnepanelen.

 

Hoeveel zonnepanelen passen er op het dak?

Het benodigde aantal zonnepanelen valt dus te berekenen op basis van jouw energieverbruik. Maar niet geheel onbelangrijk, past deze hoeveelheid ook op je dak? De oppervlakte van het dak is van grote invloed op het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast wil je natuurlijk gebruikmaken van de plaatsen op jouw dak waar veel zon op schijnt.

Het zelf berekenen van het aantal panelen dat geschikt is voor je dak is dus best ingewikkeld. Je kunt zelf best een inschatting maken, maar omdat het toch echt maatwerk is aangezien geen dak gelijk is, adviseren wij dit goed te laten berekenen. Wij gebruiken hiervoor geavanceerde software waarbij we voor ieder dak een geschikt legplan intekenen. Met deze software kunnen wij onder andere de instraling van zonlicht en eventuele schaduwval door andere gebouwen of bomen bepalen. Op die manier kunnen we voor ieder dak ontdekken waar de zonnepanelen de hoogste efficiëntie behalen.

Wil je zonnepanelen kopen in regio Friesland? Van der Veen ZON adviseert kosteloos, neem snel contact op voor jouw mogelijkheden om te besparen op je energiekosten met zonnepanelen.


Benieuwd hoe het legplan voor jouw dak eruit komt te zien? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.



Over de schrijver
Reactie plaatsen