Zonnepanelen op wit dak

Is een wit plat dak beter voor zonnepanelen?

Wist je dat de ondergrond van zonnepanelen ook meespeelt bij het bepalen van de opbrengst? Dat komt door de temperatuur van het dak. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Zonnepanelen en temperatuur

Je zou denken dat zonnepanelen houden van warmte. In de zomer brengen ze immers het meeste op. Maar dat is niet zo! Zonnepanelen halen hun energie uit lichtdeeltjes. En die heb je ook (meer dan zat) in de winter. Denk maar de typische wintersport-zonnebril. 

Zonnepanelen zijn elektrische apparaten, en die houden over het algemeen niet zo van warmte. Je telefoon, die kan er ook mee ophouden als hij te lang in de zon ligt. Dat werkt met zonnepanelen net zo, die presteren het best tot zo'n 25 graden Celsius. Elke graad die het paneel warmer is, zorgt voor een afname van opbrengst van zo'n 0,5%, afhankelijk van het type paneel. (Monokristallijn of Polykristallijn bijvoorbeeld)

De temperatuur van zonnepanelen op een plat dak 

Dakbedekking van zadeldaken wordt vaak gekozen omdat men iets mooi vinden: rode pannen, zwarte pannen, mat of hoogglans, riet, zink... Deze aanpassen vanwege de zonnepanelen gebeurt daarom ook zelden.

Een plat dak is echter een heel ander verhaal. Die is vanaf de grond niet te zien en wordt daarom bedekt met praktische, goedkopere  dakbedekking. In de meeste gevallen is dit bitumen, maar ook EPDM, PVC, Kunststof en groene/sedum daken komen voor. Die groen daken, die zijn ook voor zonnepanelen top. Maar die anderen moeten we het over hebben. Die zijn namelijk meestal zwart. En dat is het probleem.

Zwarte objecten trekken warmte aan en houden dit vast. Dit is een groot probleem, niet alleen voor zonnepanelen, maar ook voor de algehele warmte in de stad in de zomer. Maar zo diep gaan we er even niet op in. Bij een buitentemperatuur van 30°C, is de oppervlakte temperatuur van een zonnepaneel op een zwartgekleurd plat dak wel 60 °C! Afhankelijk van je soort zonnepaneel neemt de opbrengst zo'n 20% af. 

Zonnepanelen op een wit dak

Witte objecten trekken véél minder warmte aan. Bij dezelfde buitentemperatuur van 30 °C op een witte ondergrond, wordt datzelfde paneel slechts zo'n 40 graden. Nog steeds boven de ideale 25 graden voor een zonnepaneel. Maar in dit scenario met zonnepanelen op een wit dak is het verlies van opbrengst slechts zo'n 5%.

Ben je dus in de gelegenheid, of is het moment daar om je dak te renoveren, dan is het zeker de moeite waard om te overwegen om je zonnepanelen op een wit dak te zetten. In het geval van bitumen is het mogelijk om wit bitumen te laten leggen. Dit geldt ook voor kunststof en PVC. In het geval van EPDM dient een speciale witte coating aangebracht te worden. Een wit dak heeft bovendien als voordeel dat de ruimte er onder minder warm wordt in de zomer.

Reactie plaatsen