verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen

Wat zijn de verschillen tussen Mono- en Polykristallijne Zonnepanelen?

Het voornaamste verschil tussen Mono- en Polykristallijne Zonnepanelen is de kleur. Mono Zonnepanelen hebben een zwarte of donkerblauwe kleur. Dit komt omdat de Mono Zonnepaneel 1 silicium kristal heeft. Polykristallijne Zonnepanelen hebben een blauw uiterlijk, omdat de kristallen door elkaar heen liggen.


Blauwe zonnepanelen worden ook wel Polykristallijn zonnepanelen genoemd. Zwarte zonnepanelen noemen we Mono kristallijn Zonnepanelen.


Het grootste verschil tussen blauwe en zwarte Zonnepanelen is...de kleur. 

Tegenwoordig wordt er vaak voor gekozen om zwarte Zonnepanelen op schuine daken te plaatsen. Dit heeft er alles mee te maken dat de Mono Zonnepanelen meer een eenheid vormen met de dakbedekking (vaak ook zwart). 

Polykristallijne Zonnepanelen vallen meer op door hun blauwe kleur. Blauwe Zonnepanelen of een zwart dak vloekt te veel. Daarom worden de Polykristallijne Zonnepanelen vaak op platte daken geplaatst, omdat deze minder in het zicht staan.

Verschil in opbrengst

Monokristallijne Zonnepanelen hebben een iets betere opbrengst bij bewolkt weer. Maar bij hoge temperaturen behaalt het Mono Zonnepaneel een lager rendement vanwege zijn zwarte kleur.

Welke Zonnepaneel wordt het meest gekozen?

Mono Zonnepanelen hebben een iets beter rendement dan Polykristallijne Zonnepanelen. Maar de Mono panelen zijn ook iets duurder in aanschaf. De terugverdientijd zal praktisch hetzelfde zijn. Dit geldt alleen bij een gelijkwaardig Wp (Watt piek) vermogen.

Mensen kiezen vaker Mono Zonnepanelen dan Polykristallijne Zonnepanelen. Dit heeft dan vooral te maken met het uiterlijk van de panelen.


Zie ook:

Reactie plaatsen