BTW terugvragen zonnepanelen

BTW terugvragen van zonnepanelen

Per 1 januari 2023 worden zonnepanelen zonder BTW gefactureerd, je hoeft dus niets meer terug te vragen!

Zonnepanelen geleverd aan particulieren voor op of bij een woning, zijn vrijgesteld van BTW. Het maakt niet uit of de zonnepanelen op de woning, op een schuur of naast de woning staan. De vrijstelling geldt ook voor een vakantiewoning. Deze vrijstelling geldt ook voor verenigingen van eigenaren van bijvoorbeeld appartementen.

De vrijstelling geldt ook voor de aanleg. Dus de installatiekosten, montagemateriaal en apparatuur zoals de omvormer. Ook noodzakelijke aanpassingen in de meterkast zijn vrijgesteld.

Andere aanpassingen die niet vanzelfsprekend of noodzakelijk zijn, zoals bijvoorbeeld het verstevigen van het dak of het installeren van een warmtepomp, zijn niet vrijgesteld.

Er is een kleine uitzondering. Als je meer dan €1.800 terugverdient met salderen, dan moet je je aanmelden als kleine ondernemer. Maar voor de meeste particulieren zal dat niet gelden. Je hebt dan namelijk sowieso 10.000 Wattpiek nodig. Dit staat gelijk aan meer dan 30 panelen.

Situatie voor 2023

Koop je als particulier voor het eerst zonnepanelen in 2022 of eerder? Dan had je de mogelijkheid tot BTW terugvragen op je zonnepanelen. Op zonnepanelen zit een hoog BTW tarief van 21%. Als je dus een investering van een paar duizend euro doet krijg je al snel €750 tot €1000 terug.

Om deze BTW terug te kunnen vragen moet je je bij de belastingdienst aanmelden als ZZPer en je aanmelden voor de KOR (kleine ondernemers regeling). Deze regeling is zo ingesteld omdat je energie kunt terugleveren waarmee je geld verdient, hiermee ben je volgens de overheid ondernemer. Door je aan te melden voor de KOR, hoef je geen kwartaalaangifte toe doen waardoor je verder geen administratie hoeft bij te houden.

Om de BTW te kunnen terugvragen van je zonnepanelen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je vraagt voor de eerste keer BTW terug van zonnepanelen
  • Je doet de aanvraag maximaal 6 maanden na het jaar waarin je geïnvesteerd hebt (heb je panelen op 6 maart 2021 gekocht, dan kun je tot 30 juli 2022 terugvragen)
  • De factuur van de zonnepanelen, je energiecontract en het energiebedrijf zijn gericht aan hetzelfde adres

Het terugvragen van de BTW kun je zelf doen via de belastingdienst. Hiervoor moet je een aantal formulieren invullen. Op deze pagina kun je een compleet stappenplan vinden. Zie je dit niet zitten? Er zijn veel online bedrijven die de aanvraag voor je willen doen. Dit kost ongeveer 100 euro. Houd er rekening mee dat de verwerking van je aanvraag bij de belastingdienst een tijdje kan duren. Het duurt enkele maanden voordat je het geld zal ontvangen.

Laat je zonnepanelen leggen door Van der Veen ZON? Dan kun je gebruik maken van onze gratis BTW teruggave service.


Reactie plaatsen