Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een geweldige bron van duurzame energie die al jaren populair is en niet in populariteit afneemt, maar alleen nog maar toeneemt. Maar hoe werken ze eigenlijk?


Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn platte panelen die zijn gemaakt van zonnecellen, ook wel "fotovoltaïsche cellen" genoemd. Ze zetten zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit. Het dak is een logische locatie om ze te plaatsen, er komt veel zon op en de ruimte wordt anders toch niet benut. Daarom worden ze daar vaak geplaatst, maar elke andere zonnige locatie werkt ook.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken door gebruik te maken van het fotovoltaïsche effect. Zonnecellen bevatten speciale materialen, meestal silicium, dat zonlicht kan absorberen. Wanneer zonlicht op de zonnecellen valt, creëert het energie in de vorm van elektronen. Deze elektronen worden losgemaakt van hun atomen en kunnen vrij bewegen. Dit creëert een elektrische stroom.


De elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen is in de vorm van gelijkstroom (DC). Maar onze huizen en apparaten werken op wisselstroom (AC). Daarom hebben we een omvormer nodig om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Deze omvormer zorgt ervoor dat de elektriciteit kan worden gebruikt in huis en overtollige elektriciteit kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Installatie van zonnepanelen

Als je geïnteresseerd bent in het installeren van zonnepanelen, kan Van der Veen Zon je helpen bij het hele proces. We hebben ervaring in het ontwerpen en installeren van zonne-energiesystemen en kunnen je adviseren over de beste opties voor jouw situatie. Op deze pagina vind je meer informatie over wat we doen en hoe we dat doen. Neem gerust contact met hen op om een afspraak te maken en te ontdekken hoe zonnepanelen jou kunnen helpen om groene energie op te wekken.

Meer vragen over hoe zonnepanelen werken?

Heb je meer vragen over hoe zonnepanelen werken? Lees dan ook deze artikelen:


Meer vragen en antwoorden vind je in onze kennisbank. Heb je ander vragen of wil je een vrijblijvende offerte aanvragen? Dan kun je hier contact met ons opnemen en dan krijg je zo snel mogelijk reactie.

Reactie plaatsen