Stormschade aan zonnepanelen

Kunnen zonnepanelen tegen storm?

In Nederland hebben we in het najaar en het voorjaar geregeld te maken met fikse stormen. Omgevallen bomen, weggewaaide daken, geplette auto's en miljoenen aan schadeclaims bij verzekeraars is wat de media de volgende dag koppen. Kunnen zonnepanelen wel tegen storm? Is een logische vraag die je jezelf dan stelt!

Meestal zijn je zonnepanelen verzekerd

Wist je dat zonnepanelen meeverzekerd zijn bij je opstalverzekering als ze vast zitten aan je huis? Dus aan je zadeldak of platte dak bevestigd. Losstaande panelen zijn vaak niet verzekerd. Ook als de panelen naast het huis op de grond staan, zijn ze niet standaard verzekerd. Daarom is het nooit verkeerd om na installatie van zonnepanelen even je polis te raadplegen.

Zonnepanelen zijn niet tegen elke storm bestand

We zullen meteen met de deur in huis vallen, zonnepanelen kunnen schade oplopen door storm. Het kan zijn dat je dak lostrekt en de zonnepanelen meeneemt, of er kan iets op je panelen vallen waardoor ze kapot gaan. Deze makkelijk zichtbare, grote schade is gelukkig verzekerd als je zonnepanelen netjes geïnstalleerd zijn. De meeste verzekeringen zullen zonder al te veel gedoe uitkeren.

Daarnaast kunnen er micro-schades optreden aan je zonnepanelen door trillingen door sterke wind, vallende takken, extreme hagelval, of (in)directe blikseminslag. Deze schades zijn soms niet eens met het blote oog zichtbaar, maar hebben wel een negatief effect op de opbrengst. Het kan zijn dat de opbrengst direct minder is, of dat dit geleidelijk minder wordt. Achteraf is het lastig om te bewijzen dat de schade bij een storm is ontstaan. Denk je daarom dat je schade hebt? Dan is het goed om dit te laten controleren, wacht je te lang, dan krijg je waarschijnlijk niets vergoed.

Zonnepanelen op plat dak en storm

Zonnepanelen op een zadeldak, zitten altijd vast aan een rails. Zonnepanelen op een plat dak, zitten op een stellage bevestigd om de juiste hellingshoek te realiseren. Daardoor staan ze meer blootgesteld aan wind en zijn ze iets kwetsbaarder

Vaak is deze stellage met ballast op het dak verzekerd. Als er te weinig ballast aanwezig is, worden ze makkelijker door de wind opgetild. Ook als de zonnepanelen te dicht op de rand van het dak staan (minder dan 20cm afstand), is het risico dat ze er af waaien veel groter. Daarnaast is ook onderhoud van het platte dak zélf erg belangrijk. De volledig opgetilde daken die je in het nieuws ziet, worden vaak veroorzaakt doordat de dakrand niet meer in orde is. De wind komt er onder en tilt zo de complete dakbedekking op.



Reactie plaatsen