Snel en goedkoop gas besparen: tips van de energiecoach
11 oktober 2022 
2 min. leestijd

Snel en goedkoop gas besparen: tips van de energiecoach

Wist je dat ik, Pieter, ook duurzaamheidsadviseur ben geweest? Bovendien werkt Van der Veen ZON ook samen met een energiecoach in een energietransitiecollectief. Bergen met kennis en ervaring om jou tips te geven over hoe je snel en eenvoudig energie kan besparen dus!

Misschien zijn sommige tips voor jou al vanzelfsprekend, maar misschien leer je iets nieuws!

Direct gratis gas besparen

Het meeste gas gaat naar het verwarmen van je huis, wel 75%! Hier valt dus veel winst te halen.

 1. Verwarm geen kamers die je niet gebruikt. Zet hier de radiatoren zo laag mogelijk en houd de deur dicht.
 2. Zet de thermostaat op 19 graden. Als je gewend bent om deze op een toasty 21 graden te hebben, zal dit wel even wennen zijn. Heb je het koud? Trek warme sokken en een trui aan, loop een keer de trap op en af of ga onder een dekentje zitten.
 3. Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden. Ook als er niemand thuis is, of ’s ochtends maar heel even, kun je de verwarming op 15 graden laten. Heb je vloerverwarming, zet deze dan op niet lager dan 17 graden.
 4. Vaak staat de CV op 80 graden. Door deze op 60 graden te zetten (niet lager i.v.m. legionella gevaar!) bespaar je veel gas.
 5. Geniet jij vaak van een heerlijk lange en hete douche? Hoe verleidelijk dit ook kan zijn, het kost veel energie. 80% van je warme kraanwater gaat naar de douche/bad. Probeer douchen te beperken tot 5 minuten met bijvoorbeeld een timer. Kan je écht niet zonder een lange douche of badderen? Beperk je me-time dan tot bijvoorbeeld eens per week. Échte die-hards kunnen ook al onder de douche springen als deze nog koud is. Een korte koude douche is heel gezond!
 6. Douche je elke dag? Dat is niet noodzakelijk als je niet sport. Fris jezelf in plaats daarvan op met een washandje.
 7. Zet je een pan water op het gasfornuis? Kook het water dan eerst in de waterkoker en doe een deksel op de pan.

Kleine investeringen in zuiniger wonen

Er zijn veel handigheidjes op de markt die je gasverbruik kunnen verminderen en zorgen dat je energie efficiënter gebruikt. Velen hiervan kosten helemaal niet veel en zijn een goede tussenstap als investeren in isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp bijvoorbeeld momenteel geen optie is.

 1. Plak radiatorfolie achter radiatoren die tegen slecht/matig geïsoleerde muren staan. Zo verdwijnt er minder warmte door de muur naar buiten.
 2. Laat je CV waterzijdig inregelen. Hierdoor worden ruimtes efficiënter verwarmt en heb je minder gas nodig. Vaak scheelt dit wel 10%!
 3. Houd tocht buiten met tochtborstels en tochtstrips. Plak het op kieren in het kozijn, onder de deur en achter de brievenbus.
 4. Voorzie je douchekop en kranen van waterbesparende koppen.
 5. Verbeter je enkelglas of dubbelglas met kozijnfolie. Dit folie werkt als een extra glaslaag waardoor de ramen beter isoleren. Ook ideaal voor monumenten waar je niet zomaar de beglazing mag aanpassen.
 6. Isoleer CV leidingen die door onverwarmde ruimtes zoals kruipruimte of zolder lopen. Gewoon met van die grijze buizen van schuim.

Spaar voor de volgende stap

Hoe meer van deze tips je toe kunt passen, des te meer je bespaart! Een gasloze woning is de toekomst, dus onze tip is om iedere maand het bedrag wat je bespaart met de bovenstaande tips, te sparen.

Door een potje aan te leggen met geld wat je nu al besteed aan gas, spaar je makkelijker de investering voor zonnepanelen of een hybride warmtepomp bij elkaar. Dit is op termijn goedkoper dan bijvoorbeeld zonnepanelen leasen.

En ben je eenmaal klaar voor de investering? Dan helpen we je uiteraard graag met verduurzamen!

Advies op maat?

Ben je geïnteresseerd in energieadvies op maat voor jóuw woning en woonsituatie? Neem dan contact met ons op, en we kunnen een adviesgesprek met een energiecoach bij jouw thuis regelen.


 

Over de schrijver
Reactie plaatsen