Opbrengst zonnepanelen berekenen - wat komt er bij kijken?
09 augustus 2021 
5 min. leestijd

Opbrengst zonnepanelen berekenen - wat komt er bij kijken?

Overstappen op groene energie kan door zonnepanelen te plaatsen op jouw dak. Hierdoor draag je bij aan een beter milieu, een betere toekomst en voorzie je jezelf in je eigen energiebehoefte. Het klinkt natuurlijk allemaal heel mooi. Maar dat er ook nog veel vragen zijn is natuurlijk volkomen logisch. Want hoeveel panelen heb je nodig? En hoe zit het nu eigenlijk met de opbrengst van zonnepanelen? We gaan het je uit te leggen door de belangrijkste factoren die van invloed zijn te benoemen!

Aantal zonuren

Het woord zonne-energie zegt het al, de energie afkomstig uit een zonnepaneel hebben we te danken aan de zon. Maar zonlicht hebben we helaas niet iedere dag in overvloed. In Nederland hebben we namelijk ook vaak te maken met weersomstandigheden waar weinig zonlicht aan te pas komt. De hoeveelheid zon die de zonnepanelen op een dak ontvangen hebben veel invloed op de uiteindelijke opbrengst. In de zomer zullen zonnepanelen natuurlijk meer stroom opwekken dan in de winter. Het is niet zo dat de zonnepanelen helemaal niks opwekken wanneer de zon niet schijnt, alleen zullen ze minder opleveren dan op een zonovergoten dag.


Ligging van het dak

De ligging van het dak heeft ook erg veel invloed op de opbrengst van zonnepanelen. In de meeste ideale situatie is het dak gericht op het Zuiden. De opbrengst van zonnepanelen die op een dak zijn geplaatst in de richting van het Oosten of Westen ligt over het algemeen wat lager. Dit komt omdat het rendement in deze gevallen lager ligt wat uiteraard weer te maken heeft met de hoeveelheid zonlicht dat de zonnepanelen ontvangen. Echter, niet ieder dak staat natuurlijk op het Zuiden gericht. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan is dit absoluut geen reden om geen zonnepanelen te laten plaatsen. Daken gericht op het Oosten of Westen kunnen namelijk ook genoeg energie opwekken alleen zal de gemiddelde opbrengst gewoon iets lager liggen. Kortom, een dak dat in de richting van het Zuiden staat heeft over het algemeen het meeste rendement.

Hellingshoek van het dak

Ook de hellingshoek van het dak is belangrijk. In de meest ideale situatie ligt de hoek van het dak tussen de 30 en de 37 graden. Maar dit is ook afhankelijk van de windrichting. Voordelen van een plat dak zijn dat je zelf kunt bepalen in wat voor hoek de zonnepanelen geplaatst worden. Wanneer er sprake is van een schuin dak zal de hoek van het dak zelf ook automatisch de hoek zijn waarin de zonnepanelen worden geplaatst. Verder is het zo dat hoe kleiner de hoek is, hoe meer zonnepanelen er geplaatst kunnen worden. In dit artikel ontdek je meer over zonnepanelen op een plat dak plaatsen.


Instralingsschijf

Wil je weten of je dak gunstig ligt en dus in staat is om de maximale opbrengst te behalen? Om dat te kunnen bepalen kunt u gebruikmaken van de instralingsschijf. Bij het gebruik van de instralingsschijf zoek je eerst het kruispunt van de hoek en de windrichting waarop de zonnepanelen komen te liggen. Vervolgens kun je kijken in welk vlak je uitkomt. De kleur van het vak waar je uiteindelijk in uitgekomen bent, geeft je een aanwijzing van de te behalen opbrengst.

Schaduw

Als er iets is wat je het beste zo weinig mogelijk over de zonnepanelen heen kunt hebben is het schaduw. Hierdoor ontvangen de zonnepanelen namelijk minder zonlicht waardoor er ook minder energie opgewekt wordt. Schaduw is dus een factor die de opbrengst van de zonnepanelen negatief beïnvloedt. Denk bijvoorbeeld aan schaduw van omliggende gebouwen of bomen. Door gebruik van micro-omvormers kan uit elk paneel het meeste rendement worden behaald.

Woonplaats

Ook jouw woonplaats kan van invloed zijn op de uiteindelijke opbrengsten van zonnepanelen. Zo zal de opbrengst van zonnepanelen in het Westen van Nederland over het algemeen hoger liggen dan de opbrengst van zonnepanelen in het Oosten van Nederland.  Mocht je in het westen wonen betekent het uiteraard niet dat het geen zin meer heeft om zonnepanelen aan te schaffen. Het is alleen zo dat de verwachte jaaropbrengst van zonnepanelen in het Westen van Nederland iets hoger ligt.


Type zonnepaneel

Een van de belangrijkste factoren lettende op de opbrengst is misschien wel het type zonnepanelen dat je op jouw dak laat plaatsen. De meest voorkomende typen zonnepanelen zijn mono zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen waarbij eerstgenoemden zwart van kleur zijn en laatstgenoemden blauw. Mono(kristallijne) zonnepanelen hebben over het algemeen een hoger rendement dan polykristallijne zonnepanelen en dus de meeste opbrengst. Lees hier meer over het verschil tussen deze twee types.

Aantal zonnepanelen

De mogelijke opbrengst is uiteraard ook sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst worden. In principe geldt natuurlijk hoe meer zonnepanelen, hoe meer opbrengst. Hoeveel zonnepanelen er geplaatst moeten worden is weer afhankelijk van de energiebehoefte van het huishouden. Het totale verbruik van jouw huishouden kun je vinden op de energierekening. Met de energiebehoefte kan er dan bepaald worden hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Dit kan per type verschillen omdat het vermogen per zonnepaneel (uitgedrukt in Wattpiek) bij ieder type paneel weer anders is. Daarom is het altijd goed om naar meerdere opties te kijken, geen paneel is hetzelfde namelijk. Hier ontdek je meer over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Berekenen van de opbrengst

Omdat zonnepanelen plaatsen best wel een investering is, is het begrijpelijk dat je wilt weten wat de uiteindelijke opbrengst is. Het liefst wilt je natuurlijk een hoge opbrengst. Een gemiddeld huishouden kan al snel uitgaan van een gemiddelde energiebesparing van € 600,- per jaar. De terugverdientijd is ongeveer 6 tot 8 jaar en de zonnepanelen zelf hebben over het algemeen een levensduur van minstens 25 jaar. Met de jaren zal er normaliter wel sprake zijn van een klein verlies in rendement van de zonnepanelen, maar dit zullen zeker geen angstaanjagende percentages zijn.

Uiteraard kun je met allerlei tools op het internet berekenen wat de opbrengst van zonnepanelen ongeveer zijn. Echter is zo’n berekening per situatie ook weer verschillend. Omdat het bij het plaatsen van zonnepanelen gewoon echt om maatwerk gaat vinden we dat het rekenwerk ook het beste gedaan kan worden door een deskundige. Waarom zou je zelf beginnen met het berekenen van eventuele opbrengsten als je het ook vrijblijvend kunt laten berekenen door een specialist? Dan ben je er zeker van dat er met alle belangrijke aspecten rekening is gehouden, en weet je binnen no-time wat de besparing voor jouw huishouden dankzij zonne-energie zal zijn.

Vraag vrijblijvend een offerte aan en we rekenen vrijblijvend uit hoeveel jij gaat besparen op je energiekosten.

 


Over de schrijver
Reactie plaatsen