zijn er nadelen aan zonnepanelen?

Wat zijn de nadelen van Zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben niet alleen voordelen. Ontdek hier alle nadelen van Zonnepanelen:

Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. 

Voor het plaatsen van zonnepanelen moet je dak aan een aantal eisen voldoen. Daken in zuidelijke richting zijn het meest ideaal voor zonnepanelen. Dit komt doordat dit de zijde is die het meest zonlicht opvangt. 

Zonnepanelen laten zich het beste plaatsen op een schuin dak. Een schuin dak met een helling van 30 -36 graden zorgt voor het beste rendement. Dit wil niet zeggen dat zonnepanelen niet op een plat dak geplaatst kunnen worden of een schuin dak met een helling minder dan 30 graden. Of meer dan 36 graden. 

De uitstraling van je woning kan negatief worden beïnvloed door zonnepanelen op je dak 

Ondanks dat het financieel voordelig en milieuvriendelijk is, verdiend een dak vol met zonnepanelen niet de schoonheidsprijs. Gelukkig hebben steeds meer woningen zonnepanelen op het dak. Zo valt het minder op. Er zijn naast blauwe Zonnepanelen ook zwarte zonnepanelen te krijgen.  De zwarte Zonnepanelen vallen minder op, omdat de meeste daken zwarte dakbedekking hebben.

Je moet bereid zijn om te investeren

De aanschaf van een zonnepanelen systeem vraagt om een (flinke) investering. De prijs van de zonnepanelen wordt beïnvloed door welk merk, het vermogen, het aantal panelen, het type omvormer en het wel of niet aanschaffen van een Power Optimizer en de extra materiaalkosten (bijvoorbeeld een hoogwerker, extra bevestigingsmateriaal voor platte daken of schuine daken minder dan 20 graden). 

De zonnepanelen leveren te weinig stroom op om de stroomrekening te dekken

Dagelijks maken we gebruik van vele elektrische apparaten. Alle telefoons in huis moeten worden opgeladen, de vaatwasser moet aan, schone en droge kleren zijn altijd welkom, de accu van de elektrische fiets moet worden opgeladen en dan moet de verlichting ‘s ochtend en ‘s avonds ook nog aan. Al met al verbruiken we aardig wat stroom op een dag. Vooral in het najaar en de winter is er soms te weinig zonkracht om het dagelijkse verbruik te compenseren met zelf opgewekte groene stroom. Je zult dan een beroep moeten doen op het energie van het net.

Energie terugleveren i.p.v. opslaan

Als je meer energie opwekt dan je hebt verbruikt wordt dit weer teruggeleverd aan het net. Er bestaan tegenwoordig energieopslag opties om dit stroom in eigen beheer te houden en op een later tijdstip weer te verbruiken. Bijvoorbeeld in de avond, wanneer de zon niet meer schijnt. Het voorlopige nadeel van energie voor thuis opslag is dat de accu’s aardig geprijsd zijn. 

Hoogstwaarschijnlijk moet de meterkast worden aangepast

Op de meeste daken passen meer dan 3 zonnepanelen. Houdt er wel rekening mee dat wanneer je meer dan 3 panelen op je dak laat plaatsen er ook een extra groep in de groepenkast aangelegd moet worden. Voor een extra groep aanleggen in de meterkast ben je ook al snel € 100,- kwijt. Dit is toch weer extra geld wat je kwijt bent. 

Ben je positief over zonnepanelen en wil je meer weten over de aankoop van zonnepanelen? Dan helpen we je graag verder. Vraag vrijblijvend een offerte voor zonnepanelen aan...

Reactie plaatsen