Wat is Wattpiek

Ben je op zoek naar informatie over welke en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Dan kom je misschien de term wattpiek tegen. Maar wat is wattpiek?

Wat is een Wattpiek

Wattpiek is een meeteenheid. De Wattpiek geeft aan wat de maximale hoeveelheid stroom is die een PV-cel kan opwekken. Één Wattpiek is mogelijkheid om één watt te produceren onder gestandaardiseerde omstandigheden.

Een gemiddelde zonnecel haalt een rendement van ongeveer 10 à 20% van de beschikbare zonnestraling. Gezien de standaardinstraling van 1000 watt per vierkante meter betekent dit dat een zonnepaneel van 1 m² een vermogen heeft van 100 à 200 wattpiek. Om een zonnepaneleninstallatie met een vermogen van 1 kWp (1000 wattpiek) te bouwen, zijn dan 5 à 10 m² van zulke zonnepanelen nodig.

Zonnepanelen van hogere kwaliteit, hebben over het algemeen meer Wattpiek, dus heb je minder panelen nodig om een bepaalde opbrengst te behalen. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn als je niet zo'n groot oppervlak tot je beschikking hebt om de panelen op de plaatsen.

Hoeveel wattpiek heb ik nodig?

Als vuistregel geldt dat gemiddeld genomen een zonnepaneel in Nederland voor een theoretisch vermogen van één wattpiek een opbrengst kan genereren van ongeveer 0,85 tot 1 kilowattuur elektriciteit per jaar, dit is dus 850 tot 1000 kWh/jaar/kWp (vol-lasturen per jaar). 

Een zonnepaneleninstallatie van 4000 Wattpiek genereert per jaar dus (uitgaande van de lagere waarde) 3400 kWh elektriciteit, wat overeenkomt met een gemiddeld elektrisch verbruik (exclusief verwarming) van een 4-persoonsgezin.

Meer over technische termen lezen?

Reactie plaatsen