Is mijn platte dak geschikt voor zonnepanelen?
17 augustus 2021 
8 min. leestijd

Is mijn platte dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen, je ziet ze overal om je heen. Maar jouw huis is een vreemde eend in de bijt. Je hebt een prachtige woning, maar dan met een plat dak. Zijn platte daken wel geschikt voor zonnepanelen? Want je ziet alleen maar schuine daken met zonnepanelen om je heen. Een paar straten verder op in de buurt heeft een buurtbewoner ook een plat dak én ook (nog) geen zonnepanelen. Je zult jezelf vast afvragen waarom er geen zonnepanelen op de platte daken liggen?

In dit artikel leggen we je uit hoe zonnepanelen op platte daken worden geïnstalleerd, wat de No-Go zone is en waarom ballast belangrijk is voor de zonnepanelen op het platte dak.


Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen, wie heeft ze nog niet zou je bijna zeggen. De daken liggen er vol mee. Van sociale huurwoningen en koopwoningen tot aan boerderijen en weilanden. En dat is niet voor niets. Want zonnepanelen zijn een slimme investering voor het verduurzamen van je woning. Op het moment van schrijven leveren zonnepanelen meer op dan de rente van je bank. Naast een goede investering krijgt je woning ook een hoger energielabel. Dit betekent in de praktijk dat je woningwaarde ook gaat stijgen.

Zonnepanelen hebben vele voordelen voor het milieu en voor jezelf. Er zijn bijna te veel voordelen om op te noemen 🌞

  • 21% BTW teruggave van de Belastingdienst op de aanschaf van zonnepanelen incl. installatie.
  • Gratis BTW teruggave aanvraag, je hoeft dus zelf geen ingewikkelde belastingformulieren in te vullen.
  • Beter energielabel voor je woning en dus een hogere woningwaarde.
  • Minder CO2-uitstoot voor een beter milieu.
  • Lagere energierekening. Stroom uit zonlicht kost je na aanschaf helemaal niets!
  • Geen last van stijgende energieprijzen, je wekt zelf je stroom op.
  • Lange levensduur van de zonnepanelen van circa 25 jaar met weinig tot geen onderhoud.
  • Duurzaamheidslening (met extra lage rente) of financieringsadvies mogelijk.
  • Financieel voordeel met de Salderingsregeling waarbij je ongebruikte elektriciteit verkoopt aan de energieleverancier.


Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn zwarte of blauwe panelen met zonnecellen waar silicium in zit. Zonnecellen worden ook wel fotovoltaïsche of PV-cellen genoemd. De zonnecellen zorgen ervoor dat met zonlicht elektriciteit kan worden opgewekt. De zonne-energie wordt met een omvormer omgezet naar bruikbare elektriciteit. Als je al een beetje aan het verdiepen bent geweest in de Zonnepanelen, dan zie je de term kWp vaak voorbij komen. Het maximale vermogen (in de meest ideale situatie) van een zonnepaneel wordt aangeduid in kWp (kilo Wattpiek).

Zonnepanelen zijn afhankelijk van de zon. Op zonnige dagen zullen ze dan ook meer groene stroom opwekken dan op bewolkte dagen of ’s nachts. Naast het kWp van de panelen, bepalen de hellingshoek en een juiste oriëntatie van de zon is het rendement van de zonnepanelen. Met oriëntatie bedoelen we in welke richting de zonnepanelen worden geplaatst. De hellingshoek van het dak wordt aangegeven in graden. Het aantal graden bepaald hoe schuin het dak loopt.

Een plat dak heeft over het algemeen een hellingshoek van ongeveer 0 graden. Door de afwatering zou het nog tot een paar graden kunnen verschillen. Omdat het platte dak geen hellingshoek heeft, is het niet zo dat een plat dak niet geschikt is voor het laten installeren van Zonnepanelen.

Zonnepanelen op platte daken

Zoals we hierboven al zeiden, zonnepanelen zijn zeker wel geschikt voor platte daken, alleen er komt wat meer bij kijken:

  • Er is extra constructiemateriaal nodig. En welke ballast is er extra nodig om de zonnepanelen niet 1-2-3 om te laten waaien bij een harde wind.
  • Worden de zonnepanelen staand of liggend geplaatst op het platte dak?
  • Welke hellingshoek en oriëntatie is het beste?
  • Hoeveel zonnepanelen kan ik laten monteren op mijn platte dak?

Daken met een hellingshoek van 35 graden leveren het hoogste rendement op. De ideale hellingshoek kan ook op een plat dak worden gemaakt met behulp montagemateriaal. Enige nadeel is wel dat er meer schaduw ontstaat voor de achterliggende rij zonnepanelen. Hierdoor kun je minder (rijen) zonnepanelen kwijt op je platte dak. Dit kan worden opgelost door de hellingshoek aan te passen, maar je rendement wordt wel een aantal procenten minder. Zie de tabel hieronder.



Hoeveel zonnepanelen kunnen er op een plat dak worden geïnstalleerd?

Het nadeel van een plat dak kan zijn dat je beperkt bent in het aantal zonnepanelen wat je wilt laten plaatsen. Bepaal daarom het eerst het doel van de zonnepanelen:

  • Heb je stroomvreters in huis zoals een jacuzzi, sauna of een elektrische auto die opgeladen moet worden? Dit kun je (deels) compenseren met je zonnepanelen.
  • Je wilt je huis verduurzamen en een hogere energielabel krijgen, zodat je de woning met meer winst kan verkopen.
  • Je hebt geen stroomvreters in huis, maar je bent gewoon klaar met die hoge energierekeningen.

Het aantal zonnepanelen wat op een plat dak kan worden geïnstalleerd heeft als eerste te maken met de oppervlakte van jouw dak. Zonnepanelen op een plat dak worden vaak in rijen achterelkaar geplaatst om zo het hoogste rendement te behalen. Zoals we net al aangaven kunnen de rijen die te dicht achterelkaar geplaatst worden i.v.m. schaduw (rendementsverlies). De afstand tussen de rijen zonnepanelen hangt af van deze factoren:

  • De afmeting van de zonnepanelen.
  • De hellingshoek waarin de zonnepanelen worden geplaatst en de breedtegraad.

Is jouw dak plat en wil je weten hoeveel zonnepanelen er op kunnen worden geplaatst? Vraag hier een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Zonnepanelen op plat dak: staand of liggend laten installeren?

Zonnepanelen kunnen op 2 manieren worden gemonteerd op een plat dak: Staand. Dit noemen ze ook wel portrait. De andere optie is: Liggend. Dit wordt ook wel landscape genoemd. Er is weinig verschil tussen het rendement van liggende en staande zonnepanelen.

Het is belangrijk om jezelf het volgende af te vragen:

  • Wil je dat de zonnepanelen zichtbaar op het platte dak worden geïnstalleerd? Kies dan voor staand.
  • Heb je budget over voor de extra kosten van het montagemateriaal? Bij staande zonnepanelen heb je bijvoorbeeld extra ballast nodig, zodat de zonnepanelen niet bij windkracht 10 van het dak waaien.
  • De oppervlakte van het platte dak. Hoeveel zonnepanelen kan ik kwijt op het oppervlakte van het platte dak?


Zonnepanelen in oost-west ligging plaatsen

Voor kleine platte daken worden de zonnepanelen ook wel in de oost-west ligging gemonteerd. Bij deze manier van leggen wordt je dak maximaal benut met zonnepanelen. De zonnepanelen worden met een hellingshoek van 10 graden geplaatst.

Er schuilen wel enkele voor- en nadelen aan dit systeem van panelen leggen.

Voordelen van de oost-west ligging:

  • Het oppervlak van het platte dak wordt maximaal benut.
  • Er is minder ballast nodig, omdat de hellingshoek maar 10 graden is. Hierdoor heeft de wind weinig kans om onder de panelen te komen.
  • De oost-west ligging geeft meer opbrengst per vierkante meter (m²) dak.

Nadelen van de oost-west ligging:

  • Zonnepanelen in de oost-west opstelling moeten vaker gereinigd worden. Omdat er sneller vuil blijft liggen dat zich sneller gaat hechten door de flauwe hellingshoek van 10 graden.
  • Oost-west liggende zonnepanelen hebben ongeveer 10% minder zon opbrengst dan panelen die richting het zuiden staan met een hellingshoek van 35 graden.
  • De terugverdientijd zal langer zijn.


No-Go zone

Een plat dak mag nooit tot aan de rand worden volgebouwd met zonnepanelen. Dit heeft te maken kracht van de wind bij de dakrand. Die is bij de dakrand het sterkst. We houden daarom rekening met een veiligheidsmarge. Dit wordt ook wel de No-Go zone genoemd. De No-Go zone is door de overheid vastgesteld zodat er vergunningvrij zonnepanelen mogen worden geplaatst. De zonnepanelen die het dichtst bij de No-Go zone wordt geïnstalleerd hebben extra ballast nodig.

De vuistregel is dat de hoogte van de zonnepanelen de afstand tot de dakrand bepaald. Maar hoe hoog worden de zonnepanelen geplaatst? Dat is afhankelijk van deze 3 factoren:

  1. De hellingshoek van de zonnepanelen (het hoogste rendement behaal je bij 35 graden).
  2. De afmeting van de panelen (de gemiddelde afmeting van een standaard zonnepaneel is 168 x 100 cm).
  3. Hoe hoog het constructiemateriaal is waar de panelen op worden geplaatst.

Montage materialen voor zonnepanelen op een plat dak

Eerder hadden we het ook al over de montagematerialen voor de zonnepanelen op plat dak.

Voor het laten installeren van zonnepanelen op een plat dak heb je vaak 2 keuzes voor montagemateriaal:

  • De open opstelling. Dit is met een frame net als de zonnepanelen op een schuin dak.
  • De gesloten opstelling. Dit zijn bijvoorbeeld plastic bakken in een bepaalde hellingshoek waar de zonnepanelen dan op worden gemonteerd.

Bij zonnepanelen komen aardig wat kabels kijken. Deze moeten natuurlijk weggewerkt worden. Hiervoor zijn 3 opties om de kabels door het platte dak naar binnen te leiden:

  1. De kabels kunnen vanaf het platte dak naar binnen worden geleid door een kabeldoorvoer.
  2. De gemakkelijkste optie is buitenlangs via de zijkant van de muur. Via de boorgaten leid je de kabels via een elektriciteitsbuis langs de zijmuur naar binnen. Nadeel hiervan is dat de elektriciteitsbuis altijd zichtbaar zal blijven.
  3. De laatste opties is via een ongebruikt schoorsteenpijpje. Dit zal niet vaak voorkomen, omdat alle pijpjes op jouw dak vaak wel in gebruik zijn.

Voorkom schaduw op het platte dak

Schaduw heeft een negatieve invloed in de opbrengst van de zonnepanelen. Onder andere schoorsteenpijpjes, een dakkapel en de afstand tussen de zonnepanelen spelen hierbij een grote rol. We proberen daarom zoveel mogelijk rekening te houden met schaduwobjecten bij het plaatsen van zonnepanelen op het platte dak. Is het niet te voorkomen dat de zonnepanelen af en toe in de schaduw staan, dan adviseren we altijd om power optimizers aan te schaffen. Power optimizers worden op elk paneel aangesloten en zorgen ervoor dat de zonnepanelen in de schaduw niet de andere panelen nadelige beïnvloeden. Power optimizers zorgen ook voor een groter rendement per zonnepaneel.

Zonnepanelen op platte daken hebben ballast nodig

Ballast is nodig zodat de zonnepanelen met harde wind niet van het platte dak waaien. De Ballast wordt aangebracht op of in het montagemateriaal. Hoeveel ballast nodig is, hangt af van enkele factoren:

  • De hoogte van het dak.
  • De constructie van het montagemateriaal
  • De windzone waarin het pand zich begeeft.


Gewicht van de constructie en de zonnepanelen

Het platte dak heeft een maximale dakbelasting. Bij oudere daken zal dit lager zijn dan bij (redelijk) nieuwere daken. Het materiaal wat voor het dak is gebruikt speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in de dakbelasting. Een zonnepaneel met constructie weegt als snel ongeveer 10 tot 20 kg per m². De ballast die er nog bij komt varieert van ongeveer 20 tot 50 kg (of meer) per m². Betondaken kunnen over het algemeen de ballast het beste verdragen. Een betondak van 20cm dik heeft een draagvermogen van 500 kg per m².

Van der Veen ZON is specialist voor plaatsing van zonnepanelen op platte daken. Ze adviseren jou graag over de ballast die nodig is voor zonnepanelen op het dak. Hebben de zonnepanelen een zware ballast nodig, dan controleren we altijd of het platdak sterk genoeg is voor de constructie. Mocht het dak niet sterk genoeg wezen voor de constructie, dan laten we dit altijd weten in het adviesgesprek en niet wanneer de werkzaamheden gaan starten. Zo kom je nooit voor onvoorziene kosten te staan.

Zonnepanelen op een plat dak laten plaatsen? Vraag dan snel een scherpe offerte aan...


Over de schrijver
Reactie plaatsen