monoblock airco's

Wat is een vaste monoblock airco?

Een vaste monoblock airco is een airconditioning zonder een buitenunit. Deze zijn er in verschillende types: ze zijn er voor op de vloer, aan de wand of het plafond. Omdat alle onderdelen in de binnenunit zitten, maakt een vaste monoblock airco meer lawaai dan een split unit airco. 

Met een vaste airco zonder buitenunit is het noodzakelijk om 2 roosters te plaatsen aan de buitenkant van de ruimte. Dit is voor de aan- en afvoer van de lucht. Deze 2 roosters zullen veel minder opvallen dan een complete buitenunit. Een monoblock airco zonder buitenunit werkt efficiënter dan een mobiele airco. Ook hij heeft een groter koelvermogen dan de mobiele airconditioning. En heeft de vaste monoblock airco geen afvoerslang. 

Vaste monoblock airco's zijn de laatste jaren populair geworden, omdat ze goedkoper zijn dan split unit airco's. Daarbij komt ook dat de installatie vrij eenvoudig is.

Hoe werkt een vaste monoblock airco?

Bij een monoblock airco systeem is het belangrijk dat er 2 luchtkanalen gemaakt worden in de buitenmuur. Deze kanalen zorgen voor het verversen van de lucht. 

Voor het verkoelen van een ruimte onttrekt de monoblock airco warme lucht uit de kamer. De warme lucht wordt vervolgens langs de warmtewisselaar met koudemiddel getransporteerd. Het koudemiddel verdampt de lucht. Dit zorgt voor een koele lucht, die via de ventilator de ruimte in wordt geblazen. De compressor pompt het koudemiddel door het systeem en komt langs de condensor. Hier wordt via de luchtkanalen de warmte afgevoerd. Vervolgens wordt het koelmiddel weer vloeibaar en kan het systeem weer verdergaan met koelen.

Voordelen van een vaste monoblock airco 

  • Een monoblock airco is voordeliger in aanschaf dan een vaste airco met buitenunit.
  • Bij een monoblock airco is een buitenunit niet nodig.
  • Een vaste airco zonder buitenunit kan de ruimte koelen en verwarmen.
  • Monoblock airco’s zijn goedkoper dan vaste airco’s met buitenunit.
  • Een monoblock airco is een stuk zuiniger dan de mobiele airco.


Nadelen van een vaste monoblock airco

  • Monoblock airco’s hebben een afvoerslang nodig
  • Een monoblock airco maakt meer geluid dan een splitairco. Maar een monoblock airco maakt weer minder geluid dan de mobiele airco. 
  • Monoblock airco’s zijn minder geschikt voor het koelen van grotere ruimtes.


Relevante kennisbank artikelen:

Reactie plaatsen