Wat is luchtverversing?

Luchtverplaatsing wordt ook wel ventilatie of luchtverversing genoemd. Luchtverversing heeft als doel de vervuilde of verontreinigde lucht te vervangen in de ruimte. Door de ramen tegen elkaar open te zetten wordt ook lucht verplaatst. Een andere manier van luchtverversing is mechanische ventilatie. 1 op de 3 woningen heeft een mechanisch ventilatiesysteem in huis. 

Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt ervoor dat vervuilde lucht via de luchtkanalen in de badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd. Het systeem heeft 3 of 4 standen. De stand bepaald de snelheid van de ventilatormotor en dus ook de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen. Verse/schone lucht krijg je door de ventilatieroosters te openen boven je ramen. Of door de ramen te openen.

Luchtverversing is dus erg belangrijk voor het verkrijgen van schone, gezonde lucht in huis. Verse luchttoevoer zorgt voor een goede gezondheid. Wanneer er te veel ongezonde lucht in huis circuleert, kunnen klachten als hoofdpijn, allergische reacties, vermoeidheid en longklachten lijden.


Relevante kennisbank artikelen:

Reactie plaatsen