Hoe berekenen je het koelvermogen van een airco?

Om een airco aan te schaffen met genoeg koelvermogen voor de ruimte zul je eerst de inhoud van de ruimte moeten berekenen. De inhoud wordt berekend aan de hand van kubieke meters. Ook wel aangeduid als m3. Als je de Lengte x Breedte x Hoogte uitrekent, krijg je de inhoud van de ruimte.

Vervolgens is het belangrijk om de isolatiewaarde van de ruimte te weten. 

In theorie zijn dit de verschillende gradaties voor de isolatiewaarde van de ruimte.

  • Goed geïsoleerde ruimtes hebben dakisolatie, muurisolatie en dubbel glas (of HR++ of HR +++)
  • Matig geïsoleerde ruimtes hebben klassiek dubbel glas. Als de dakisolatie of de muurisolatie ontbreekt wordt deze ook als matig geïsoleerde ruimtes beschouwd.
  • Geen isolatie. Dit is wanneer er geen of maar 1 type isolatie is toegepast in de ruimte.

Hoe lager de isolatiewaarde, des te sneller de aangename temperatuur verdwijnt. Hierdoor zal de airco harder moeten werken om op temperatuur te blijven.

Als laatste heeft het type dakvorm impact op het koelvermogen van een airco. Als een airco in een ruimte wordt geplaatst met een plat dak, dan zal deze een hoger koelvermogen nodig hebben dan bij een schuin dak. Platte daken wordt sneller warm. Ruimtes met schuine daken blijven vaak koeler. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je de airco op een benedenverdieping plaatst.

In de tabel hieronder wordt de factor aangegeven welke je moet vermenigvuldigen met het aantal m3 van de ruimte. De uitkomst ervan is het vermogen wat je airco minimaal moet hebben.

 

Relevante kennisbank artikelen:


 

Reactie plaatsen