f-gassen

Wat zijn F-Gassen?

nF-gassen staat voor Gefluoreerde broeikassen. HFK’s (Fluorkoolwaterstoffen), PFK's (Per Fluorkoolstof Waterstoffen) en SF6 (zwavelhexafluoride) zijn voorbeelden van F-gassen.

F-gassen worden gebruikt als koelmiddel in koeltoepassingen en airconditioning.  

Pieter van der Veen (eigenaar van der Veen ZON) was de 1000e cursist bij Wasco voor het behalen van zijn F-gassen certificaat. Bekijk hier het artikel

Wat is het verschil tussen STEK en F-gassen?

Sinds 1993 deelt STEK diploma’s uit aan monteurs in de koelinstallatie techniek. Ze krijgen de STEK-certificering als de monteur de apparaten op de juiste manier aansluit, behandeld en ontmanteld.

Waarom een F-gassen gecertificeerde installateur?

In het kader van milieubescherming mag installatie uitsluitend plaatsvinden door daartoe gecertificeerde bedrijven (F-gassen certificaat). De erkende installateur garandeert een optimale aansluiting, voorkomt emissies van koudemiddelen en is op de hoogte van alle (technische) eisen, waaraan elke installatie moet voldoen.

Wat is het doel van een F-gassen certificaat?

Een F-Gassencertificaat toont aan dat wij een hoogwaardige kwaliteit bieden en bovendien voldoen aan de Europese en Nederlandse wettelijk gestelde eisen. Een erkende installateur garandeert een optimale aansluiting, voorkomt emissies van koudemiddelen en is op de hoogte van alle (technische) eisen, waaraan elke installatie moet voldoen. Op deze manier dragen wij bij aan het beschermen van de ozonlaag door het terugdringen van vluchtige F-stoffen.

Tot 1 januari 2010 was er in Nederland de STEK-erkenning met eigen STEK-logo, maar de regeling is door Europese wetgeving gewijzigd. Vanaf 1 januari 2010 is in Europees verband de F-gassen verordening van kracht.


van der Veen ZON is dé gecertificeerde airco installateur van Friesland. We plaatsen en onderhouden airco systemen op verantwoorde wijze volgens de F-Gassen- en STEK-certificering.


We komen graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken voor het laten van een vast airco systeem in je woning of bedrijfspand. Maak hier een afspraak.


Relevante kennisbank artikelen:

Reactie plaatsen