energieverbruik airco

Verbruikt een airco veel energie?

Vroeger stonden airco’s bekend als echte stroomvreters. Gelukkig is de techniek inmiddels ver vooruit en worden ze steeds zuiniger. We moeten wel onderscheid maken tussen 2 soorten airco’s: de mobiele en de vaste airco. Over het algemeen is de vaste airco de zuinigste van de 2. 

Bepalende factoren of een airco veel energie verbruikt zijn:
  • De ruimte die moet worden: verwarmd, gekoeld of geventileerd
  • Het type airco (mobiele- of vaste airco, met of zonder buitenunit) wat in de ruimte aanwezig is

Het is daarom altijd belangrijk om voor de aanschaf van de airco te bepalen hoeveel koelvermogen hij aan moet kunnen. Dit doe je door de inhoud van de ruimte te berekenen. Dit wordt aangeduid in kubieke meters (m3). Kubieke meters worden aan de hand van deze formule berekend: Lengte x Hoogte x Breedte. 

Anders draait hij op volle toeren en krijgt hij de ruimte nog niet op de des gewenste temperatuur.

Afhankelijk van de ruimte is een vaste airco van 2000 tot 5000 Watt per uur voor een woning meer dan zat. Dit klinkt erg veel, maar als je een vaste airco koopt die afgestemd is op de capaciteit van de ruimte, dan hoeft deze nooit op volle toeren te draaien. Airco’s met een inverter zorgen snel voor de gewenste temperatuur. Vervolgens blijft de airco op een laag niveau de temperatuur behouden. Daarom is een airconditioning met inverter tot 30% energiezuiniger dan een normale airco.

Het verbruik van de airco kan je ook opvangen door Zonnepanelen aan te schaffen.

Ontdek hier meer over Zonnepanelen.

Ontdek hier meer over de mobiele airco

Ontdek hier meer over de vaste airco met buitenunit. Vaste airco zonder buitenunit.

Ontdek hier wat een airco met een inverter is.
Reactie plaatsen