wat is BTU

Wat is BTU?

De afkorting BTU staat voor British Thermal Units. Met BTU wordt de kracht van het koelvermogen uitgedrukt voor airco’s (en verwarmingssystemen). Een andere afkorting die je tegen komt bij airco’s is kWh, kWp of Watt. De hoogte van de BTU bepaald dus onder andere welke airco je nodig hebt. Hoe groter de ruimte, des te hoger het BTU. 

Als je airco een te laag BTU voor de inhoud (m3) van de ruimte heeft heeft dit verschillende nadelige gevolgen. Het belangrijkste nadelige gevolg is dat de ruimte niet voldoende wordt gekoeld. De airco zal continu op volle toeren draaien en dus meer verbruiken, terwijl de aangename temperatuur niet wordt behaald. Het is daarom ten zeerste aan te raden om de inhoud (lengte x breedte x hoogte) van de ruimte op te meten voordat je een airco gaat aanschaffen.

Ontdek hier welke factoren meespelen voor het berekenen van het koelvermogen van een airco

Het berekenen van het koelvermogen (BTU) van een airco

Het berekenen van het minimale koelvermogen van een airco hangt van af verschillende factoren:

  • De inhoud van de ruimte in kubieke meters.
  • De isolatiewaarde van de ruimte.
  • En eventueel het type dak

Het berekenen van de BTU gaat via een ingewikkelde formule. Gelukkig is er ook een snelle formule. Voor een redelijk goed geïsoleerde kamer moet je het aantal kubieke meters maal 136 doen. Dat is de BTU die je airco minimaal nodig heeft om de ruimte aangenaam te maken en te houden. Gemiddeld gezien heb je ongeveer 102 tot 136 BTU nodig voor het koelen van 1 kubieke meter (m3).


Hoeveel BTU is 1 kW?

1 kW (1000 Watt) is gelijk aan 3412 BTU/u. 


 Hoeveel BTU heb je nodig?

Hieronder hebben we een tabel voor je om in grote lijnen te ontdekken hoeveel BTU je airco minimaal nodig heeft om de ruimte te koelen. Meet je ruimte exact op en houdt rekening met de isolatie van de ruimte en eventueel het dak.
Wil je een vaste airco aanschaffen, maar heb je hulp nodig bij het opmeten van de ruimte? Of twijfel je over de isolatiewaarde? Neem dan contact met ons op.  We plannen dan vrijblijvend een afspraak in en bespreken de mogelijkheden.


Relevante kennisbank artikelen:

Reactie plaatsen