wat is kWh

Wat is kWh?

Elektrische apparaten verbruiken stroom. Het stroomverbruik wordt aangeduid met de afkorting kWh. kWh staat voor kilo Watt hour. Dit geeft aan hoeveel 1000 Watt het apparaat verbruikt per uur. 

Stel dat je nieuwe vaste split airco systeem 5,0 kWh verbruikt dat betekent dat hij in zijn maximale stand 5000 Watt per uur verbruikt. In theorie zal dit vrij weinig voorkomen. Het koelvermogen van airco’s wordt ook wel in kW of W (Watt) uitgedrukt. Of in BTU.

Met een hoog Energielabel bespaar je geld

Voor het besparen van geld is het van belangrijk om voor het kopen van een elektrisch apparaat naar het Energielabel te kijken. Des te hoger het label (A is zuinigst. G is een stroomvreter), des te zuiniger het apparaat is. Dus een lager kWh verbruik. In verhouding betaal je over het algemeen bij de aanschaf iets meer, maar dit wordt vaak dubbel en dwars weer terugverdiend in de loop van de jaren. 

Let bijvoorbeeld bij de aanschaf van een airco op het EnergielabelSchaf een airco systeem aan met een hoog Energielabel  (A of A+, A++ of zelfs A+++) en bespaar als snel tientallen tot honderden euro's op jaarbasis. Een hoger Energielabel heeft direct invloed op het kilo Watt verbruik per uur.

Wek zelf duurzame kWh op met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzame vorm van energieopwekking. Zonnepanelen maken namelijk gebruik van de gratis en onuitputtelijke zonne-energie. De opbrengst van zonnepanelen, ook wel groene stroom genoemd, wordt ook uitgedrukt in kWh. Het aantal panelen op het dak wordt onder andere bepaald door de beschikbare ruimte op het dak en op basis van het verbruik. 

Verbruik je per jaar bijvoorbeeld 3750 kWh stroom en je hebt 3200 kWh aan energie opgewekt dat jaar. Dan krijg je nog maar een energierekening van 550 kWh. Heb je meer kWh opgewekt dan verbruikt? Dan krijg je op het moment van schrijven zelfs geld terug voor het overmatig opgewekte stroom. Dit noemen we Salderen.


Wil je ook gaan besparen op je kWh verbruik? Een hoger Energielabel voor je woning of bedrijfspand? En starten met je ecologische voetafdruk af te geven?


Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan met duurzaamheidsadviseur Pieter van der Veen. En ontdek welke mogelijkheden jouw dak biedt.


Relevante kennisbank artikelen:


Reactie plaatsen